FREDAGSINTERVJUN 5/6-15

Maja trotsar könsroller med mode

20 min

De­signern Maja Gunn har prisats för sin forskning där hon utmanar könsrollerna genom mode och performance. Vad händer egentligen när en man stajlas i feminina kläder?

För ett par veckor sedan så prisades flera av Textilhögskolans forskare på en av världens främsta konferenser för modeskolor - IFFTI Conference i Florens.
En av dem var mode- och kostymde­signern Maja Gunn, som doktorerar i konstnärlig forskning inom textil och mode vid Textilhögskolan i Borås. 

– Jag vill ge exempel på hur en kan arbeta queerfeministiskt och performativt med mode, och i det så ryms också ett breddande av modebegreppet. Jag jobbar ju kanske inte så traditionellt med mode, i den bemärkelsen att jag inte gör kollektioner, säger Maja Gunn. 

För ett par år sedan blev Maja Gunns arbete vida uppmärksammat i både Sverige och internationellt. I projektet  ”If you were a girl I would love you even more” experimenterade hon med en vanlig, amerikansk mans könsidentitet, genom att klä honom i klänningar, blusar och kjolar.

– I början hade han ett väldigt starkt motstånd och han reagerade väldigt starkt både fysiskt och verbalt. Han protesterade och kunde inte säga något positivt om plaggen han hade på sig, säger hon.

I intervjun - mer om Maja Gunn och hennes projekt ”If you were a girl I would love you even more”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista