BORÅS

Kritiserad anti-abortlastbil i Borås

8:39 min

Idag besöker den omdiskuterade anti-abortlastbilen Borås. Mellan klockan elva och två kör lastbilen omkring i de centrala delarna av stan, med bilder på aborterade foster.

– Vi visar det här för att det är en verklighet, säger Mats Selander som är ordförande och skapare till organisationen Människorätt för ofödda.

I år är det 40 år sedan den fria aborten infördes i Sverige, en lagstiftning som organisationen MRO helst vill ska tas bort och ersättas med abortförbud.

Tänk dig att ett barn blir våldtaget av sin pappa och blir gravid. Ska inte det barnet ha möjlighet att göra abort då?

– Nej, för då dödar man ett annat barn. Man kan inte förmildra något jobbigt för ett barn genom att döda ett annat, säger Mats Selander.

På Stora torget i Borås står också tre personer från organisationen med plakat med bilder på aborterade foster. Boråsare på stan var dock inte helt okritiska till manifestationen.

Vad tycker du om MRO:s budskap på plakaten?

– Jag tycker att man ska få välja själv, så att jag tycker att det är fel, säger en förbipasserande tjej. 

– Jag tycker folk borde bestämma själva vad de vill göra. Om man inte är beredd så måste man också tänka på sig själv. Om du har problem i ditt liv med kriminalitet och droger eller vad som helst, så kanske du inte vill att ditt barn ska hamna i det livet, säger en annan boråsare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista