Meny med Edward Blom

Sommaren 2010 hör du Meny med Edward Blom. Edward Blom är gourmet och näringslivshistoriker, känd från både TV och radio. Tillsammans med kocken Ellen Wästfelt bjuder Edward på åtta menyer på olika teman under sommaren.

 • 19 augusti 2010

  I det åttonde och avslutande programmet i Menys sommarserie lagar Edward Blom och Ellen Wästfelt mat ur bibeln.

  En festmåltid för många dukas upp med lamm, bönor och färskost. Prästen Annchristine Björk gästar programmet och pratar om vad man vet och inte vet om Jesus sista måltid med lärjungarna. Titta på matlagandet i bildspelet ovan.

  Reporter Lotta Lannebo besöker:

  Lyssna på Simon Mosers reportage om den sista måltiden här:

  Varför blir linserna inte mjuka trots lång koktid? I veckans fråga svarar matkemisten.

  Här hittar du recepten till Edwards och Ellens mat:

  Läs om användbara sylttips i köket:

 • 19 augusti 2010

  Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat.

  Lammgryta med fikon och vin

  Linsgryta med doft av rosmarin

  Grön örtkryddad smörost

  Osyrat kornbröd

 • 19 augusti 2010

  Joel Magnusson i bor i Åkarp. Han matbloggar om alger och vill upplysa svenskarna om vad som finns i havet att äta - alldeles gratis.

  I Meny med Edward Blom bjuder Joel reporter Lotta Lannebo på:

 • Nu är det säkert många som går omkring i svampskogarna med sina korgar och som sen ställer fram den klassiska svampmackan på matbordet. Vi ringde dock upp svampexperten Pelle Holmberg för att att få tips på ett bra svamprättsalternativ att bjuda på.

  - En soppa är bra i augustitider. Till exempel Pelles svampsoppa som min fru Ingrid gör. Man tar blandsvamp och kokar i valfri buljong med olika sorters lök, morot och så litet persilja att klippa över sen. Enkelt och alla tycker om den, tipsar han.

  Nu är också det är hög tid att tillvarata även trädgårdens håvor och det betyder att sockret flödar i stugorna. Varje år konsumerar vi svenskar över 40 kilo socker per person och på sommaren består en hel del av sockerberget av syltsocker. Lill Wennberth på Nordic sugar har bråda dagar när konsumenterna ringer för att få användbara sylttips i köket.

  - Det finns många sätt att piffa till sylter och marmelad. Kanelstång i plommonsylten, riven choklad i körsbärssylten, och så kan man ha i örter som lavendel och timjan också, föreslår hon.

  Hela receptet på Pelles svamsoppa från Ingrid Holmberg:

 • 12 augusti 2010

  Edward Blom och Ellen Wästfelt dukar upp en buffé med både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker i det sjunde avsnittet av Menys sommarserie.

  Ett program för den som i första hand har bestämt sig för vad drycken ska vara och i andra hand funderar på vad som ska serveras till. Sommeliern Patrik Cornelius gästar programmet och smakar av Edwards och Ellens drinkbuffé med tilltugg. Titta på bilder från buffén i bildspelet ovan. Håll muspilen över bilderna så ser du bildtexten.

  I programmet besöker reporter Lotta Lannebo:

  Lyssna på Simon Mosers reportage om kaffets historia här:

  Vad är det för skillnad mellan filmjölk och sur mjölk? I veckans fråga svarar matkemisten.

  Här hittar du recepten till Edwards och Ellens mat:

  ...och här finns sommeliern Patrik Cornelius drink:

  Läs om världens längsta kräftskiva upp i Karlsborg vid Göta kanal:

 • 12 augusti 2010

  Gazpacho

  5 glas

  4 medelstora skalade tomater (i detta fall svenska) 2 st grillas på grillen alt. rostas i ugn, 2 skållas så att skalet kan dras av alt. skalet skärs bort och tomaterna läggs i råa
  1/2 svensk gurka utan skal
  1 ekologisk röd paprika som grillas eller rostats i ugnen, av med skalet om du hinner, ej jätteviktigt 1/2 gul lök rå hackad i bitar
  1/2 gul lök grillad eller rostad i ugnen
  2 stora klyftor vitlök
  1 chili frukt, ej starkaste sorten (ta bara 1/3 om den är väldigt stark) 6 kvistar bladpersilja
  1 stor näve ruccola
  saft från 1 ekologisk citron

  Mixa detta i matberedare, drinkmixer eller med stavmixer till en tjock nästan slät soppa. Om man gillar det kan det vara fint att behålla vissa grönsaker i mindre bitar, det ger något att tugga på samt karaktär. Mixa slutligen soppan med ca 7 isbitar. 1-2 extra om du önskar soppan ännu mer tunn och drickbar. Smaka av med salt och peppar, behövs i regel rätt mycket salt. Tillsätt ev. mer citronsaft om du vill.

 • Patrik Cornelius 12 augusti 2010

  Jag blandade en Calvados Manhattan. Manhattan är med Whiskey (Bourbon), Calvados Manhattan är med Calvados istället för Bourbon. Jag tycker att det blir godare att ha i bâde torr och söt vermouth. Den torra skall helst vara Noilly Prat. Den söta blir bra med Martini.

  Andelarna är:
  3 cl calvados
  1 cl torr vermut
  1 cl söt vermut

  Häll upp i ett stort glas med mycket is och rör om. Om garnering önskas, varför inte en bit äppelskal istället för det klassiska citronskalet? För den som önskar en fräsch, men inte lika alkoholstark drink gâr det utmärkt att ta en större andel vermut om mindre andel Calvados. Calvadosen skall vara av en enkel typ, den behöver ingen lâng fatlagring!
  /Patrik Cornelius

 • 12 augusti 2010

  Kristofer Franzén är korv- och köttfantast med gediget hantverkskunnande. Han bor tillsammans med sin fru Li i Stockholm och drömmer om en egen gårdsbutik.

  I Meny med Edward Blom bjuder han reporter Lotta Lannebo på:

   

   

 • Nu är det kräfttider och på lördag dukas världens längsta kräftskiva upp i Karlsborg vid Göta kanal. Alla barn får fiska egna kräftor som sen tillagas av stadens kockar. Senare på kvällen är det dags för en rejäl skiva med över 200 gäster. Turistansvarige Jan Dahlkvist berättar att en sådan fest ofta får en del blöta konsekvenser.

  - Förra året ramlade 15 stycken i kanalen, i år tror vi att vi kommer hitta 25 stycken där, säger han.

  Meny med Edward Blom har tagit hjälp av en bonde för att tyda bondepraktikan för augusti. Nu slår jag av bjugget det vita, och ser därtill om lien kan bita, jag dricker och äter bitter mat, och plägar mig väl av skön sallat, lyder texten. Lantbrukaren Lars Påvelsson i Alingsås föder upp mjölkkor och odlar spannmål och han har en alldeles egen bondepraktika från 1845. Han förklarar att skördetiden är temat i texten.

  - Det betyder att man börjar skörda den vita havren, den som håller på att mogna. Den slår man den med lien, ställer i stuka så den får mogna. Och sen äter man bitter mat som man blir stark av, och njuter av god sallad, om man lyssnar på den gamla texten, säger han.

 • Afrodisiakum, ämnen som framkallar kärlek och lust, är temat i det sjätte programmet i Menys sommarserie.

  Edward Blom och Ellen Wästfelt dukar upp ostron, vit sparris och chilichokladmousse, som erotikpedagogen Ylva Franzén kommer och smakar av. Reporter Simon Moser besöker en basar i Istanbul i jakten på kärlekselixir. Missa inte bildspelet här ovan. Håll muspilen över bilderna så ser du bildtexten.

  I programmet besöker reporter Lotta Lannebo:

  Lyssna på Simon Mosers reportage om afrodisiakumets historia här:

  Varför skär sig majonäsen så lätt? I veckans fråga svarar matkemisten.

  Här hittar du recepten till Edwards och Ellens mat:

  Läs om gästabudet på Medeltidsveckan i Visby:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista