• Nu är det säkert många som går omkring i svampskogarna med sina korgar och som sen ställer fram den klassiska svampmackan på matbordet. Vi ringde dock upp svampexperten Pelle Holmberg för att att få tips på ett bra svamprättsalternativ att bjuda på.

  - En soppa är bra i augustitider. Till exempel Pelles svampsoppa som min fru Ingrid gör. Man tar blandsvamp och kokar i valfri buljong med olika sorters lök, morot och så litet persilja att klippa över sen. Enkelt och alla tycker om den, tipsar han.

  Nu är också det är hög tid att tillvarata även trädgårdens håvor och det betyder att sockret flödar i stugorna. Varje år konsumerar vi svenskar över 40 kilo socker per person och på sommaren består en hel del av sockerberget av syltsocker. Lill Wennberth på Nordic sugar har bråda dagar när konsumenterna ringer för att få användbara sylttips i köket.

  - Det finns många sätt att piffa till sylter och marmelad. Kanelstång i plommonsylten, riven choklad i körsbärssylten, och så kan man ha i örter som lavendel och timjan också, föreslår hon.

  Hela receptet på Pelles svamsoppa från Ingrid Holmberg:

 • Nu är det kräfttider och på lördag dukas världens längsta kräftskiva upp i Karlsborg vid Göta kanal. Alla barn får fiska egna kräftor som sen tillagas av stadens kockar. Senare på kvällen är det dags för en rejäl skiva med över 200 gäster. Turistansvarige Jan Dahlkvist berättar att en sådan fest ofta får en del blöta konsekvenser.

  - Förra året ramlade 15 stycken i kanalen, i år tror vi att vi kommer hitta 25 stycken där, säger han.

  Meny med Edward Blom har tagit hjälp av en bonde för att tyda bondepraktikan för augusti. Nu slår jag av bjugget det vita, och ser därtill om lien kan bita, jag dricker och äter bitter mat, och plägar mig väl av skön sallat, lyder texten. Lantbrukaren Lars Påvelsson i Alingsås föder upp mjölkkor och odlar spannmål och han har en alldeles egen bondepraktika från 1845. Han förklarar att skördetiden är temat i texten.

  - Det betyder att man börjar skörda den vita havren, den som håller på att mogna. Den slår man den med lien, ställer i stuka så den får mogna. Och sen äter man bitter mat som man blir stark av, och njuter av god sallad, om man lyssnar på den gamla texten, säger han.

 • På söndag inleds medeltidveckan i Visby och den avslutas med ett hejdundrande gästabud. På medeltiden åt vanligt folk en hel del mat som vi idag känner igen, såsom inlagd fisk, pajer och grytor på kött. Det berättar Karl Tengqvist som är medlem i renässansföreningen Pro Knekt. Men när han och hans vänner ska härma ett medeltida gästabud vill de hellre pröva litet lyxigare och udda recept.

  - De senaste åren har vi testat mycket gamla recept från 1300-talet där man tillreder djur inuti andra djur. Till exempel helgrillad oxe, som har ett får inuti, och inuti fåret en svan och inuti svanen en fisk och så vidare. Det innebär mycket syarbete, berättar han.

  Nästa vecka inleds den muslimska fastemånaden Ramadan, vilket betyder att ingen mat eller dryck får förtäras så länge så solen är uppe. Undantaget är gamla, barn, sjuka samt resande. Men vid solnedgången bryts fastan och enligt traditionen äts till exempel dadlar och youghurt.

 • Nu börjar så smått skördefesterna komma igång. På lördag startar Bondens egen marknad i Halmstad och på söndag är det dags för stor skördefest i Svenstorp på Österlen och då kan den som vill försöka ge sig på att tröska.

  Den här veckan är verkligen nationaldagarnas vecka, idag firas det på Färöarna, kanske med delikatesser som fårhuvud och torkad fisk. På söndag är det schweizarnas tur med fondue på bordet, och imorgon firar marockanerna sin nationaldag efter den dag då kung Mohammed VI besteg tronen 1990. Sadia Lasfirare har marockanskt urspung, och hon berättar hur hon tycker att nationalrätten couscous ska göras. Förutom de små ångkokta grynen, så är själva grytan viktig.

  - Jag fräser lamm med lök, kryddar med spiskummin, vitlök och paprikapulver. Sen tillsätter jag morot, en typ av mild rättika, vitkål, aubergine och chilipeppar. Sen måste det puttra minst en och en halv timme för att det ska bli mustigt och lammet mört, berättar Sadia Lasfirare.

 • Pannkaksälskare kan bege sig till Skara på onsdag 28 juli, för då är det stor pannkaksfest med många upptåg. Bland annat VM körsbärsbärsspottning.

  Nu är det dags för rötmånaden, och enligt gammal folktro kunde litet vad som helst hända under den här perioden, till exempel kan kalvar födas med två huvuden. Numera är väl de flesta oroliga för att bli magsjuka. Mats Lindblad är mikrobiolog på Livsmedelsverket och ger några välbekanta men lugnande och handfasta tips:

  - Det gäller att snabbt få in maten i kylen, och kanske ha med sig kylväska till affären och stranden och så. Sen lever ju många litet enklare på sommaren, och det är viktigt med hygienen och tvätta händerna ordentligt om man har utedass till exempel, säger han.

 • Nu i semestertider finns det gott om matfestivaler ute i landet. Den 16-17 juli är det dags för matturnén Matval 2010 att besöka stora torget i Kristianstad. Då kommer besökarna att få träffa bönder, smaka färska svenska grönsaker och också få trampa en mycket miljövänlig smoothie. Magnus Erstrand på organisationen Svenskt sigill, berättar hur det ska gå till.

  - Vi kommer att ha en motionscykel kopplad till en generator som i sin tur driver en mixer. Det tar kanske ett par minuter att få ihop en smoothie, men den är miljövänlig och klimatsmart, säger han.

 • I Piteå på tisdag 13 juli, är det dags för den traditionella paltdagen där besökare bjuds på palt på gator och torg av kommunen och de lokala handlarna. Över 5 000 paltar med sylt, smör och mjölk kommer att delas ut så det blir ett stort kalas. Tomas Riklund är ständig ordförande i Paltakademin och tycker inte att man ska rädas den berömda paltkoman.

  - Nej, paltkoma är inget att vara rädd för! Det är ett otroligt hyggligt rus och man blir inte en värsting för att man hamnar i den. Mitt tips är att ge er hän åt paltkoman och njut.

  I juli är det intressant att titta i bondepraktikan och i den kan man läsa att om det åskar i juli månad betyder det en god kornskörd, men också stor sjuklighet bland kreaturen.

  I juli är det också till många trädgårdsentusiasters förtret högsäsong för helix pomatia, dvs vinbergssnäckan, som äter upp salladen i grönsakslanden. Snäckan sägs ha införts till Sverige av munkar som ansåg att den var likvärdig med fisk och därmed helt okej att äta under fastan. På onsdag 14 juli är det Frankrikes nationaldag och varför då inte passa på att tillreda snäckorna, här nedan hittar ni ett recept från Allt om Mat 1977. Taget från: 

 • Ny EU-märkning på svenska matvaror

  Idag introduceras en ny märkning på ekologiska livsmedel. Den kommer att gälla i hela EU. Märkningen, ett grönt löv, är obligatoriskt på alla förpackningar som marknadsförs som ekologiska.

  - Tanken med en ekologisk logotyp är att det ska bli lätt för de konsumenter som vill köpa ekologiska varor, säger Viveka Larsson på Livsmedelsverket.

  Logotypen är likadan i alla EU-länder och visar att varan uppfyller EU:s krav på ekologiska livsmedel. Andra miljömärkningar, som t.ex. KRAV eller Svanmärkt, påverkas inte av den nya lagstiftningen.

  - KRAV är en privat förening med egna regler för märkning. Det står handlarna fritt att ha flera olika märkningar parallellt, säger Viveka Larsson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista