• 19 augusti 2010

  Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat.

  Lammgryta med fikon och vin

  Linsgryta med doft av rosmarin

  Grön örtkryddad smörost

  Osyrat kornbröd

 • Edward Blom 5 augusti 2010

  Tryffeldoftande vit sparris med saffranshollandaise och halstrade pilgrimsmusslor

  4 portioner

  Riktig sparris skall vara vit, tjock, nyskördad och försiktigt kokad. Den mesta svenskodlade sparrisen är för tunn och klen, den importerade tyska eller belgiska låter handlarna ofta torka i hyllorna eftersom de inte har någon fuktig duk runt som krävs. Och alla svenska kokböcker säger att man skall koka sparrisarna ungefär tre gånger längre än vad som bör ske. Alltså: var kräsen vid inköpet och koka dem enligt detta tyskinspirerade recept. I Tyskland hålls regelrätta sparrisfestivaler. Och betänk: vit sparris är en av de mest deliciösa huvudrätter som finns; grön sparris är inget annat än en god grönsak.

  Vad gäller programmets tema, så räknar många den vita sparrisen som en av de starkare afrodisiakan – även om Ni som hört programmet vet att erotikpedagog Ylva Franzén avrådde från den vid en kärleksmåltid p.g.a. lukten. En bra sparrisguide hittar Ni på:

  Ellen och jag valde att till Menys avsnitt "Kärleken i grytan" servera sparrisen med lite hyvlad tryffel över för doften och lyxighetens skull, pilgrimsmusslor, samt krydda hollandaisen till med saffran. Kombinationen blev utsökt./EB

 • Ellen Wästfelt 29 juli 2010

  1 abborre per person

  Abborrarna grillas direkt på grillen. Urtagna men med huvudet kvar. Vid servering viker man skinnet åt sidan och lyfter av köttet från ryggbenet. Salt och smör till serveringen är gott.

  Till varmrätten skar jag röda och gula tomater, mognade av sommarvärmen i växthuset och blandade dem med kvistar och blommor från knölfänkål som gått i blom, liknar dill till utseendet. Salt och svartpeppar gav lite sting och sen stektes detta hastigt i olivolja i het panna precis innan servering./Ellen Wästfelt

 • Edward Blom 22 juli 2010

  Vattna ev. ur sillfiléerna enligt instruktion på förpackningen - varning många sorter tar 12 timmar!

 • Ellen Wästfelt 15 juli 2010

  När jag tänker på det så åt vi titt som tätt frukostlunch hemma hos mig på nittiotalet, innan ordet brunch kommit in i svenska hem.

  Den bestod av lite av varje, lite från frukosten och lite från lunchen. En del var rester från gårdagen medan en del gjordes precis innan, som t.ex. äggen.

 • Edward Blom 1 juli 2010

  Det här var mormor Karins, eller Ka som hon också kallades, verkliga paradrätt. Under ett liv hade hon lyckats föra kroppkaksmakandets konst till absolut fulländning. Hela släkten samlades ofta i hennes hem på Kungsholmen och åt och åt medan ständigt nystekta kroppkakor förflyttades från gasspisen till matsalen. På våra tallrikar dränktes de in i skirat smör och täcktes med lingonsylt och den överblivna fyllningen, som mormor alltid gjorde dubbel mängd av. Efteråt var alla helt utslagna och samtliga soffor och gästsängar togs i bruk för middagslur. /Edward

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista