• 12 augusti 2010

    Gazpacho

    5 glas

    4 medelstora skalade tomater (i detta fall svenska) 2 st grillas på grillen alt. rostas i ugn, 2 skållas så att skalet kan dras av alt. skalet skärs bort och tomaterna läggs i råa
    1/2 svensk gurka utan skal
    1 ekologisk röd paprika som grillas eller rostats i ugnen, av med skalet om du hinner, ej jätteviktigt 1/2 gul lök rå hackad i bitar
    1/2 gul lök grillad eller rostad i ugnen
    2 stora klyftor vitlök
    1 chili frukt, ej starkaste sorten (ta bara 1/3 om den är väldigt stark) 6 kvistar bladpersilja
    1 stor näve ruccola
    saft från 1 ekologisk citron

    Mixa detta i matberedare, drinkmixer eller med stavmixer till en tjock nästan slät soppa. Om man gillar det kan det vara fint att behålla vissa grönsaker i mindre bitar, det ger något att tugga på samt karaktär. Mixa slutligen soppan med ca 7 isbitar. 1-2 extra om du önskar soppan ännu mer tunn och drickbar. Smaka av med salt och peppar, behövs i regel rätt mycket salt. Tillsätt ev. mer citronsaft om du vill.

  • Patrik Cornelius 12 augusti 2010

    Jag blandade en Calvados Manhattan. Manhattan är med Whiskey (Bourbon), Calvados Manhattan är med Calvados istället för Bourbon. Jag tycker att det blir godare att ha i bâde torr och söt vermouth. Den torra skall helst vara Noilly Prat. Den söta blir bra med Martini.

    Andelarna är:
    3 cl calvados
    1 cl torr vermut
    1 cl söt vermut

    Häll upp i ett stort glas med mycket is och rör om. Om garnering önskas, varför inte en bit äppelskal istället för det klassiska citronskalet? För den som önskar en fräsch, men inte lika alkoholstark drink gâr det utmärkt att ta en större andel vermut om mindre andel Calvados. Calvadosen skall vara av en enkel typ, den behöver ingen lâng fatlagring!
    /Patrik Cornelius

  • Edward Blom 5 augusti 2010

    1 portion

    Detta recept är hämtat ur den fantastiska boken "Venus i köket - eller kärlekskokboken" av Pilaff Bey, Wahlström och Wistrands förlag, 1953. Min syster och svåger fick den av en kursare i litteraturvetenskap när de gifte sig, och de lånade vänligt ut till mig inför detta program./ EB

    Häll i ett madeiraglas ett kvarts glas maraschino [körsbärslikör], en äggula, ett kvarts glas konjak. Serveras utan att blandas, äggulan får ej gå sönder. Skall sväljas i ett enda drag. Rekommenderas varmt av min vän Baron de M...

  • Enklast blandas sangria på:
    1flaska enkelt, smakrikt rödvin
    lite socker om man gillar sött
    saften av 2 apelsiner
    ev. saften av en citron
    1-2 apelsiner skurna i skivor
    Fruktsoda efter smak (kanske ½ l)
    Rikligt med is

    Tänk på att hälla ned sockerdrickan sist och försiktigt så inte all kolsyra bubblar bort.

    Vill man lyxa till det kan man även tillsätta lite brandy, citruslikör eller annan sprit skiva ner äpplen, citroner, persikor eller krydda med hela nejlikor och kanelstång.

  • Edward Blom 22 juli 2010

    Cajsa Warg hade två varianter av brännvin. Dels sådant som gjordes på finkelsmakande svenskt brännvin, då tillsatte man först kryddorna och därefter destillerade. Dels sådant som gjordes på "franskt brännvin" vilket är samma sak som en enkel konjak eller Eau de Vie, då behövde man inte destillera efteråt. Följande recept var ursprungligen tänkt att göras på vanligt sädesbrännvin och sedan destilleras, men man kan räkna med att det nästan lika ofta blandades på franskt brännvin utan destillering, vilken är den väg jag valt av praktiska skäl. Det blir även smakmässigt mer intressant på Eau de Vie. Jag har fuskat och bytt vikthängivelsen mot en volymhängivelse. Wargs original återges nedan. /Edward Blom

  • Edward Blom 8 juli 2010

    6 cl väl kyld gin

    3-4 stänk Angostura bitter

    Eventuellt sodavatten för spädning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista