Receptsamling: Här hittar du hederlig husmanskost

Den svenska matkulturen har många inspirationskällor och ursprungsländer, men det som ofta kännetecknar dessa tradtionella rätter är råvarorna, fläsk i alla former, fisk, grova spannmålsvaror samt rotfrukter och potatis så klart.

Här har vi samlat några recept som går tillbaka till ursprunget och några som tar avstamp i den traditionella matkulturen.

  • 100 g karljohan

    100 g höstkantareller

    30 g gul trumpetsvamp

    eller blandad svamp (kokas, sila av och skölj med kallt vatten)

    ½ gul lök, hackad

    ½ röd lök, hackad

    1 purjolök, strimlad

    100 g nötfärs

    lite soja och salt, smaka av

    ½ dl grädde

    100 g riven svensk hårdost

    2 ägg, 1 ½ ner i köttfärsen och ½ att pensla med

    Två stora plattor färdig smördeg på rulle (finns i kyldisken)

  • "Hur kan det bli så gott av bara lite halvtorrt bröd, några äpplen och lite till ... Det här är alltid en uppskattad dessert hemma hos oss. Här har vi tagit äpplen, men körsbär, plommon eller päron blir också gott i denna klassiker. Torkad frukt i bitar likaså"

    4–6 portioner

    2–3 msk mjukt smör till formen  
    6–8 rejäla skivor ljust surdegsbröd eller annat ljust bröd (220 g)  
    1⁄2 dl russin  
    3 saftiga äpplen, gärna Signe Tillisch eller Gravensteiner  
    1⁄2 tsk mald kanel  
    1⁄2 vaniljstång  
    4 dl mjölk, 3 %  
    1 dl vispgrädde  
    3 ägg  
    1 dl strösocker eller råsocker  
    ev. 50 g hackad mandel eller hasselnötter ( lite siktat florsocker)

    Variation I stället för äpple och kanel kan man ta en stor handfull urkärnade körsbär och en liten skvätt rom. Eller torkade apriko- ser eller katrinplommon i bitar.

  • Edward Blom 22 juli 2010

    Vattna ev. ur sillfiléerna enligt instruktion på förpackningen - varning många sorter tar 12 timmar!

  • Edward Blom 1 juli 2010

    Det här var mormor Karins, eller Ka som hon också kallades, verkliga paradrätt. Under ett liv hade hon lyckats föra kroppkaksmakandets konst till absolut fulländning. Hela släkten samlades ofta i hennes hem på Kungsholmen och åt och åt medan ständigt nystekta kroppkakor förflyttades från gasspisen till matsalen. På våra tallrikar dränktes de in i skirat smör och täcktes med lingonsylt och den överblivna fyllningen, som mormor alltid gjorde dubbel mängd av. Efteråt var alla helt utslagna och samtliga soffor och gästsängar togs i bruk för middagslur. /Edward

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista