• Visst är det kul att göra något annat av höstens alla frukter och bär än bara sylt och marmelad? Testa de här frukt- och bärremmarna. De är riktigt smarriga och med koncentrerad smak. Du väljer själv hur syrliga de ska vara. Det betyder att mängderna i recepten inte är så viktiga. Gör på det du har och söta tills du blir nöjd.

    Principen är enkel: du kokar ett mos av frukten (tillsätt så lite vätska som möjligt). Färska bär behöver du egentligen inte koka innan du mixar ihop till en smet, men äpple, päron eller plommon med kärnor kan vara bra att koka mjuka först. Sen smaksätter och sötar du med vad du vill. Mixa till en jämn smet med mixerstav och bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt. Tjocklek: knappt en centimeter blir bra. Ställ in plåten i ugnen på max 50 grader (torktemperatur) och låt stå över natten. När moset stelnat och blivit läderartat, lossa det från bakplåtspappret. Rulla ihop till en rulle (som en rulltårta) och skär i lagom stora bitar. Förvara i glas- eller plastburkar. Tips: Du kan söta på flera sätt: mixa ner en mogen banan eller några dadlar i smeten, tillsätt honung eller socker.

  • Till 15-20 klubbor:

    1,5 dl vispgrädde

    1,5 dl socker

    1 tsk vaniljsocker

    1,5 dl ljus sirap

    50 gram smör

    ca 100 gram smält mjölkchoklad eller choklad av eget val

    ca 20 blompinnar, ca 10 cm långa

  • Till ca 60 bitar:

    2 msk gelatinpulver

    1 dl vatten

    4 dl socker

    1 1/2 dl vit sirap

    3 msk vatten

    några droppar pepparmintsolja

    röd karamellfärg

    lite neutral olja till formen

    florsocker att rulla i

  • Till 15 bitar:

    100 g mjölkchoklad

    100 g nougat, t ex Odense

    Ca 20 smörgåsrån

    Doppas i:

    ca 200 g smält mjölkchoklad

    1 msk rapsolja

  • Du behöver:

    ca 6 st urkärnade dadlar

    ca 1 ½ dl valnötter

    ca 1 dl hasselnötter

    ca 2 msk kokosolja

    2 tsk vaniljpulver eller ½ urskrapad vaniljstång

    ½ dl kokosflingor

    ca 1 ½-2 dl blåbär, frysta eller färska

    Till garnering:

    kokosflingor

  • Jag lovar, om ni väl börjat göra era egna tortillachips så kommer ni aldrig mer att äta de sorgliga ursäkter som finns i affärerna. Ett krux bara: Man måste göra chipsen på äkta majstortillas – helst färdiggjorda från någon latinsk livsmedelsaffär, restaurang eller från nätet – strunt samma om de är torra, de blir bara bättre då. Orsaken till att det är bäst att göra chips på färdiggjorda tortillas är att de som du gör själv inte blir tillräckligt tunna för att maximal frasighet ska uppnås. Och använd absolut inte vetetortilla, det blir inte bara mindre gott, det blir direkt oätbart.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista