Karin Franssons örtskola

Under sommaren 2013 kommer du att få möta örtagårdens okrönta drottning, Karin Fransson på Hotel Borgholm på Öland. Varje vecka bjuder hon på sina bästa tips om hur du får ut mesta möjliga smak från dina örter.

 • I sommarens sista Meny från Kalmar har jag slagit mig ner på balkongen med veckans gästkock Susanne Karlsson, som bjuder på mat för både stora och små, lagom till skolstarten. Du får också möta Kay Wiestål, som i 35 år har arrangerat kronprinsessan Victorias födelsedag och som älskar husmanskost. Och Karin Fransson avslutar sin örtskola med att prata om salvia.

  Men alla har ju inte tillgång till egna trädgårdsland. Och där dyker gerillaodlarna upp!

 • I veckans program möter du gästkocken Carina Jönsson från restaurang Gröna Tuppen i Fårhult, mellan Västervik och Hultsfred. Till hennes restaurang tar man med fördel tåget, en smalspårig järnväg som passerar alldeles utanför. Och själva krogen är sedan många år inrymd i den före detta stationsbyggnaden.

 • ”Fredrik och hans fruntimmer”, brukar man kalla den vecka som börjar med den 18 juli, när Fredrik har namnsdag. Sedan följer en rad damer: Sara, Margareta (och Greta), Johanna, Magdalena (och Madeleine), Emma och Kristina.

  I veckans Meny får du träffa Helena Elm, som bjuder på nyskapande sötsaker till fem av damerna. Menys programledare Annica Triberg kompletterar med lite godsaker åt den sista i raden, samt lite tröst åt Fredrik.

  Helena Elm bor på Öland och henne möter man i bloggen Bara en kaka till, där Helena frikostigt delar med sig av både mat och desserter.

 • Salvia är en Medelhavsväxt, men den övervintrar även i Sverige. Den har vackra blommor och finns i flera varianter. Karin odlar till exempel blodsalvia med röda blad, lavendelsalvia med små spetiska och aromatiska blad, tricolor med tre färger och den fina gourmetsalvian dalmatinersalvia som har större och mildare blad.

 • ”Min mest använda ört”, säger Karin. ”utan timjan går ingenting i mitt kök”. Hon har den i alla fonder och buljonger, till exempel. Den passar bra till det mesta: oxkött, rödvinssåser, lök, lamm, fläskkött. Det finns många sorters timjan, till exempel kummintimjan, citrontimjan, gråtimjan och apelsintimjan. Timjan vill ha mycket sol, odlar den i kruka eller på friland i dränerad jord. Vattna den sparsamt. Det går att fröså den från egna plantor eller att ta sticklingar genom att dela den. Den är bra att torka på kvist, då kan du bara repa av bladen till vintern och smula ner i dina anrättningar.

 • Vad vore tomaten utan basilika? Undrar Karin och säger att hon blir på så gott humör av att dofta på basilika. I hennes trädgård trängs röd basilika, kanelsmakande mexikansk, citron-, lime- anis-, thai- och buskbasilika.

 • Karin vandrar gärna längs strandängarna på Öland och plockar vild lök i olika former. Eller så skär hon av ett knippe gräslök hemma i trädgården, när tiden inte räcker till.

 • En ört som hon odlar i ett 20-tal olika versioner, bland andra chokladmynta, som doftar mintchoklad eller bananmynta som både doftar och smakar banan. Mynta stoppar Karin gärna ner i en kanna isvatten, så svalkande och gott.

 • Bryggan är temat för veckans Meny. Gästkock är Johannes Persson från en av Sveriges bästa restauranger, PM i Växjö. Johannes bjuder på mat som är lätt att ta med till bryggan.
  I veckans örtskola berättar också Karin Fransson om sin kärlek till basilika.
  Dessutom får du möta vår senaste Oscarsvinnare, Per Hallberg, som har tagit semester från Los Angeles för att vila ut på Öland.

 • Persilja tros komma från Sardinien. Den är tvåårig och kommer alltså tillbaka även året efter du har sått den. Det finns två varianter, krusbladig, mer ”gammaldags” och slätbladig.

 • I veckans Meny är det picknickdags i parken. Veckans gästkock är Johan Idermark från Bremersons saluhall i Kalmar. Johan bjuder på lättlagad picknickmat. Först packar han upp champagne, jordgubbar och ost; Brillant Savarin, som lär vara drottning Silvias favoritost. En matig potatiskaka finns det också i korgen, med korv från den lokala lilla tillverkaren i Gullaskruv. En hummus på gula öländska ärtor, god till surdegsbaguette och grönsaksstavar, har han också att bjuda på.

  Du träffar också Pia Sundhage, aktuell med sitt svenska fotbollslag när EM för damer avgörs i Sverige. Pia sitter på en filt med gitarren i knät och berättar om sin barndoms mat, som mammas oefterhärmliga gratäng med rödspätta och räkor. Annica gör ett försök att återskapa mammas recept. Förhoppningsvis tycker Pia om den gratäng Annica bjuder på!

 • Men för att vända lite på begreppen har vi sjasat bort grabbarna från glöden. Veckans gästkock heter Emmy Torsund, hon är till vardags sjuksköterska men har på fritiden den uppskattade bloggen Remsans Bistro

  Emmy bjuder på grillade tapas, för att visa att det finns så mycket mer än kött som passar på grillen. Smårätter är trevligt att grilla när man har fest, dessutom. Gästerna kan plocka till sig rätterna i den takt de blir klara och tapas smakar minst lika gott när de har svalnat.

 • Denna Medelhavsväxt kan bli flera meter hög och övervintrar gärna om inte vintrarna är för hårda. En extra härdig sort heter Hardi, leta efter den, så får du en fin vän som återkommer år efter år. Den vill ha mager väl dränerad jord och gärna soligt söderläge. Den behöver knappast vattnas, men vill gärna ha vindskydd.

 • Karin Fransson odlar det mesta i sin trädgård och nästan allt stortrivs. Men inte dillen.

  ”Jag tror kanske jordmånen är fel”, säger hon, ”eller så är det inte tillräckligt fuktigt.” Men fin dill finns att köpa året om, så frossa i dill! Den är ett måste till färskpotatisen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista