• 1 del vitvinsvinäger
    1 del olja
    1 del grädde
    salt
    honung, flädersaft eller socker
    vitpeppar eller rosépeppar
    huvudsallad

  • 1 stor hel kyckling, ca 1,6 kg, gärna tuppkyckling
    1 dl vatten
    2 msk koncentrerad kycklingfond
    1 msk olja, raps eller oliv
    1 gul lök i klyftor
    2 äpplen, skalade och urkärnade, i klyftor
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    1 msk torkade örter, t ex timjan och rosmarin
    3/4 msk salt, beroende på hur stor kycklingen är
    ½ tsk malen svartpeppar

    Till servering:
    sallad och gärna vita, stora bönor
    ett gott bröd att suga upp spadet med

  • Snabb smördeg:

    250 g vetemjöl
    250 g smör
    100 g vatten
    20 g äggula (normalstor äggula)
    5 g salt
    5 g citronsaft, färskpressad

    Fyllning:
    6-8 äpplen
    150 g råsocker
    70 g smör

  • I sommarens sista Meny från Kalmar bjuder Caroline Dourén på en lättbakad äppelkaka med fin kolasmak. Dulce de leche finns numera att köpa färdig på burk, eller så köper du karamelliserad kondenserad mjölk. Till ca 12 bitar.

    Du behöver:
    2 ägg
    2 dl socker
    3 dl mjölk
    4 msk smält smör
    7 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    3 tsk vaniljsocker

    Fyllning:
    2 msk mald kanel
    1/2 dl socker
    6 medelstora äpplen
    Ca 1-2 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk)

  • 20 pitabröd:
    30 g jäst
    5 dl vatten, 37°
    900 g vetemjöl special (15 dl)
    1/2 dl olivolja
    2 tsk havssalt

    Falafel:
    1 liter kokta kikärtor
    2 dl potatismjöl
    ½ dl olivolja
    5 dl hackad lök
    1 tsk malen svartpeppar
    1 tsk vitlökspulver
    1 tsk torkad koriander
    2 tsk havssalt
    1 dl hackad persilja
    2 tsk malen spiskummin

  •  (ca 40-50 bitar)

    500 g filodeg, finns frysta och färska
    3 dl smält smör
    4 msk solrosolja
    ca 4 dl valnötter
    ca 4 dl mandel
    ca 2 dl russin
    2 dl kokosflingor eller kokosspån
    3 msk kanel
    1 msk mald nejlika
    0,5  dl socker (du kan även söta med honung istället för socker)
    Rivet skal från en citron

    Sockerlag:
    5 dl vatten
    3,5 dl socker
    Saft av en citron
    Några droppar rosvatten (finns i välsorterade matvarubutiker)

    Garnering:
    1 dl grovhackade pistagenötter

  • I veckans Meny kokar Caroline Dourén ett mellanting mellan sylt och marmelad med en ny smaksättning. Lakritspulver ger en ton, men tar inte överhand och chokladen gör att konsistensen blir den rätta utan syltsocker. Vill du ha en tuffare smak, byt ut lakritspulvret mot 1 dl karameller av typen Turkisk peppar.

  • Kanderade blommor är perfekt att dekorera dina bakverk och desserter med. Gott att även smaksätta din hemgjorda glass med! Rosor är vanligt att kandera, men nästan alla ätbara blommor blir fina när man kanderar dem. Det är lite pilligt och tidskrävande men är egentligen inte speciellt svårt, säger Caroline Dourén. För att få det frostliknande resultatet använd finkorigt strösocker.

  • Leta efter frodiga och fina rödklöverblommor. Dra loss ett blad och sug på det. Smaken ska vara honungssöt, då är klövern som bäst! Ju mer klöver du har desto tydligare blir smaken. I veckans Meny har Annica Triberg blandat klöverblommorna med persilja och babyspenat, men du kan använda ruccola eller spänstig grönsallat också. Till en burk, ca 3 dl.

    Du behöver:
    Ca 3 dl rödklöver, avknipsade blommor
    Ca ½ l grovt hackad persilja och babyspenat eller annat grönt
    2 vitlöksklyftor, hackade
    1 dl hackad mandel, skållad och skalad
    2 dl riven Västerbottenost eller annan vällagrad ost
    1 ½ dl rapsolja eller lika delar raps- och olivolja

    salt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista