• smör

    400 g innerkycklingfilé, strimlad i bitar

    1 msk röd chilipasta

    1 liten aubergine i bitar

    1 buljongtärning

    2 ½ dl kokosmjölk

    3 små citronblad eller lite citronverbena

    salt

    soja

    mycket sweet thaibasilika eller vanlig basilika (den ska ätas som grönsak)

    ev färsk chili

  • (4 port, ca. 60 minuter)
    1 kg kycklingben 

    2 gul lök, finhackade
    2 klyftor vitlök, finhackade
    4 färska tomater, finhackade
    400 g champinjoner (skär i fyra bitar)
    4 msk matolja
    ½ tsk curry
    1 tsk gurkmeja
    1 tsk paprikapulver (mild)
    2 krm chiliflakes
    2 msk färsk timjan, finhackad (alternativt 1 tsk torkad timjan)
    8 dl vatten
    Salt och svartpeppar

  • 1 stor hel kyckling, ca 1,6 kg, gärna tuppkyckling
    1 dl vatten
    2 msk koncentrerad kycklingfond
    1 msk olja, raps eller oliv
    1 gul lök i klyftor
    2 äpplen, skalade och urkärnade, i klyftor
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    1 msk torkade örter, t ex timjan och rosmarin
    3/4 msk salt, beroende på hur stor kycklingen är
    ½ tsk malen svartpeppar

    Till servering:
    sallad och gärna vita, stora bönor
    ett gott bröd att suga upp spadet med

  • 4 ripbröst

    1 msk finhackad schalottenlök

    1 msk finhackad saltgurka

    1 msk finhackad bladpersilja

    ½ msk Dijonsenap

    ½ msk Heinz chilisås

  • 2 tjäderbröst

    2 dl rödvinssås gjord på fågelfond

    2 msk smör

    salt och peppar

    Lök marmelad

    ½ kg rödlök

    75 g smör

    30 g råsocker

    8 cl hallonvinäger

    3 cl svartvinbärslikör

  • Börja med att gå ut i naturen med någon form av behållare. Plocka gröna blad av t.ex björk, maskros, blåbär, hallon, lingon, brännässla, groblad, svart vinbär, älgört, kirskål, svinmålla och blanda upp med ”vanliga” kryddväxter som basilika, persilja, timjan, rosmarin, oregano (kungsmynta) eller annat gott som finns att tillgå. Glöm inte att njuta av promenaden, av dofterna och vårljuset. Hacka bladen grovt, och kör dem sen med mixerstav till en grön smet.

  • 4 - 6 portioner

    1 – 1,2 kg hel kyckling, urtagen 2 liter vatten

    1 msk salt

    2 lagerblad

    5 svartpepparkorn

    några persiljestjälkar

    1 kvist timjan

    1 kvist libsticka, salvia eller rosmarin

    1 citron

    ½ gul lök

    500 g svartrötter

    blötläggningsvatten med lite vinäger

    1 liter vatten (för kokning)

    1 tsk salt

    1 tsk dijonsenap

    2 msk persilja, finhackad

    2 dl majonnäs eller 1dl majonnäs och 1 dl gräddfil

    salt

    2 msk finhackade kaprisäpplen eller 2 msk avrunnen kapris

  • Förrätt för 12 - 14 personer eller bufférätt

    500 g kycklinglever (går att byta ut mot kalvlever om man vill)

    2 finhackade rödlökar

    100 g valnötter

    200 g rumstempererat smör + smör att steka i

    ljusa russin efter smak (kan läggas i portvin eller ljummet vatten ett par timmar)

  • 4-6 personer

    Kycklingpanna:

    2 msk smör

    500 gram kycklinglårfilé

    2 gula lökar, grovhackad/skivad

    2 paprikor, skivad

    250 gram chorizo

    2,5 dl crème fraîche

    2 tsk dijonsenap

    1-2 dl vatten

    1 dl marsalavin

    2 tsk dragon

    1 tärning kycklingbuljong

    salt och peppar efter smak

     

    Olivers Rispanna

    5 dl basmatiris

    1 liter vatten

    ½ citron med skal

    Salt

    20 gram torkad svamp, trattkantarell eller Karl-Johansvamp

    citrontimjan

  • 4 personer

    Biryani:

    4 kycklinglår eller en halv kyckling (gärna ekologisk)

    150 gram lammfärs

    300 gram basmatiris

    4 potatisar, medelstora

    2 gula lökar

    50 gr mandlar, hela och skalade

    50 gr sultanrussin

    1 dl matolja

    svartpeppar

    1 tsk hel kryddpeppar

    2 lagerblad

    4 st grön kardemumma

    ½ tsk gul curry

    salt efter smak

    Yoghurt:

    2 dl mezeyoghurt

    saften från 1 citron

    1 vitlöksklyfta, pressad

    ½ tsk grovt paprikapulver

    lite salt

    Torshi – inlagda grönsaker:

    ½ blomkålshuvud

    2 stora morötter

    2 dl äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

    2 pressade vitlöksklyftor

    1 msk currypulver

    en skvätt olivolja

    ½ tsk salt

  • Kycklingbuljong används ofta som bas i asiatiska nudelrätter. Smaka dig fram och experimentera gärna med de smaker du gillar bäst. Du kan byta ut galanga mot ingefära och experimentera med smaker som vitlök, stjärnanis och kanel. Min buljongen är inte helt ortodox, jag har lagt till umamihöjande rotselleri, som man inte brukar ha i asiatiska buljonger.

  • I veckans program möter du gästkocken Carina Jönsson från restaurang Gröna Tuppen i Fårhult, mellan Västervik och Hultsfred. Till hennes restaurang tar man med fördel tåget, en smalspårig järnväg som passerar alldeles utanför. Och själva krogen är sedan många år inrymd i den före detta stationsbyggnaden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista