• 1 dl risoni (pasta i risform), kokt
    70 g färsk spenat
    100 g sojabönor, tinade
    1 msk citronskal, finrivet
    1 msk citronsaft
    1 dl basilika, grovt hackad
    1 dl mynta, grovt hackad
    salt
    peppar
    olivolja

  • För 4-6 behövs:

    2 ganska små fänkålsstånd

    ev.1 liten knippa rädisor

    ca 50 g flagad parmesan

    gärna lite grovt hackade valnötter

    ca 2 msk fint hackad bladpersilja


    Dressing:

    1 tsk fransk senap

    flingsalt och nymald svartpeppar

    ½ tsk flytande honung

    ca 1 msk vitvinsvinäger

    5 msk mild olja (gärna hälften olivolja, hälften solrosolja)

    1 liten vitlöksklyfta

    1-2 tsk finrivet skal av ekologisk citron

  • Förslag till en sallad för 5-6:

    200 g haricots verts

    eller brytbönor

    200 g vaxbönor

    200 g sockerärter

    100 g rostade hasselnötter

    200 g chèvre

    eventuellt 100 g ekobacon

    lite fint hackad bladpersilja

    gärna timjanblommor, kronblad av ringblommor eller tagetes att garnera med


    Vinaigrette:

    2 msk rödvinsvinäger

    1 tsk dijonsenap

    ca 1 tsk flytande honung

    salt och nymald svartpeppar

    1 vitlöksklyfta lätt krossad

    ca 6 msk mild rapsolja eller olivolja



  • 400 g brytbönor, haricots verts eller skärbönor

    1 stor gul lök, fint hackad

    3-4 vitlöksklyftor

    4 msk olivolja + ev. lite extra mot slutet

    ¼-½ tsk chiliflingor eller efter smak

    3 stora tomater, hackade

    2 färska lagerblad eller 1 litet torkat

    1 liten kanelstång

    1 dl vitt vin

    1-2 tsk flytande honung

    eventuellt 1 msk tomatpuré

    salt och nymald svartpeppar

    generöst med dill, hackad

    lite bladpersilja, hackad

  • 1 dl röda linser

    ca 4 dl kycklingbuljong

    gärna 1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)

    3 stora tomater, urkärnade och fint tärnade

    ¾ gurka, urkärnad och mycket fint tärnad i kuber om 5x5 mm

    1 stor rödlök, fint hackad

    en rejäl knippa bladpersilja, hackad

    en mindre knippa mynta, finhackad

    ca ½ dl god olivolja

    saft av ½ citron och ½ lime

    1 dryg tsk harissa (pepparpasta)

    en aning flytande honung

    flingsalt


    Garnera med:

    ca 50 g fetaost, fint smulad

    ca ½ röd chili i tunna strimlor

    ett par kvistar mynta


  • Sallad för 4-6 på en buffé:

    5 medelstora rödbetor

    5 medelstora gulbetor

    generöst med hackad koriander

    gärna några starkrosa rosenblad


    Vinaigrette till betorna:

    2 tsk stött korianderfrö

    2 msk rödvinsvinäger

    1 vitlöksklyfta, lätt krossad

    flingsalt

    ca 5 msk olivolja


    Krämig tahinidressing:

    3 dl tjock yoghurt, 10%

    ca 1 dl tahini (sesampasta)

    1 stor riven vitlöksklyfta

    2–3 msk olivolja

    saften av ½ citron

    flingsalt, svartpeppar ur kvarn

  • Stora tunna pitabröd (orientaliska tunnbröd)

    1 msk sumak, blandad med 1–2 dl vatten

    1 medelstor rödlök i tunna halvmånar

    1 gurka i halvmånar

    1 knippa rädisor, tunt skivade

    15 körsbärstomater

    bladpersilja och mynta

    perfekt fina salladsblad

    ev. lite portlak


    Dressing:


    2 msk pressad citronsaft

    1 vitlöksklyfta, riven

    lite smulat flingsalt

    4-5 msk olivolja

  • För 4–6 behövs:

    700 g färskpotatis

    ca 350 g varmrökt sik, röding, lax eller regnbågslax

    5–6 lättkokta gröna sparrisar

    1 liten fänkål

    6 salladslökar

    1 liten bunt späda rädisor

    ev.lite rucola, ärtskott eller vattenkrasse

    flingsalt

    ca 3 msk finskuren gräslök

    små dillvippor

    2–3 msk kapris


    Citrondressing:

    2 dl crème fraiche

    ca 3 msk pressad citron

    ½ dl olivolja

    lite rivet citronskal efter smak

    1 tsk flytande honung

    flingsalt, svartpeppar ur kvarn

  • Till sallad för 6 eller fler på en buffé:

    4 dl (400g) små gröna ekolinser

    1 stor finhackad rödlök

    1 rejäl knippa hackad dill

    lite mindre av hackad persilja

    drygt 2 msk rödvinsvinäger

    5–6 msk olivolja

    flingsalt, svartpeppar

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista