• Recept från Elisabeth Johansson

    10 portioner
    20 havskräftor

    Fänkålssallad
    1/2 fänkål
    1 citron, finrivet skal och saft
    1 msk olivolja
    1 gulbeta
    1 polkabeta
    4 gröna sparrisar
    2 msk plockad dill
    flingsalt
    svartpeppar

    Lakritssmör
    100 g rumstempererat smör
    1 1/2 tsk lakritsgranulat
    3 msk nyriven parmesanost
    1 tsk hackad dill eller fänkålsdill

  • Till 4 personer:

    2 avokador, urkärnade i tärningar

    1 gurka, skalad och tärnad

    1 äpple, skalat och tärnat

    1 vitlöksklyfta, fint hackad

    ca 3 dl kallt vatten

    2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond

    ½ lime, pressad saft

    1-2 krm chilipulver

    ev 1 msk riven ingefära

    salt, peppar

    Till servering:

    200 g skalade räkor eller kräftstjärtar

    ca ½ dl hackad koriander

    ca ½ röd chili, finhackad

    1-2 msk olivolja

    ½ lime, pressad saft

  • Linguine, ”små tungor”, är den pasta som traditionellt används till skaldjur, men du kan också välja spaghetti. Denna sås är utan tomater och kallas därför ”in bianco”, ”i vitt”.

    4 portioner

    4 vitlöksklyftor

    2 små torkade chilifrukter (piri-piri eller peperoncino)

    2 dl torrt vitt vin

    1 kg blåmusslor, rena och slutna

    500 g linguine eller spaghetti

    citron

    några kvistar bladpersilja

    olivolja

    salt

    Svetta hackad vitlök och smulad chili på medelvärme i en bottenskyla olivolja i en stor panna. Tillsätt vinet precis innan vitlöken fått färg och öka till hög värme.

    Lägg i musslorna när vinet reducerats till hälften. Lägg på locket.

    Ta bort pannan från värmen så fort musslorna öppnat sig, efter 2–4 minuter. Det är viktigt att inte laga musslorna för länge. Fiska upp alla musslor och lägg i en skål under lock. Spara spadet i pannan.

    Koka pastan nästan färdig.

    Reducera musselspadet, lägg i den avrunna pastan och musslorna. Blanda över värme tills pastan sugit upp nästan allt spad, cirka 30 sekunder. Smaka av med några droppar citron och eventuellt salt och blanda i grovt hackad persilja. Servera i varma djupa tallrikar och ringla gärna över en god olivolja.

    (Vill du vara tidseffektiv och känner att du har bra simultankapacitet så börjar du fräsa vitlöken när du släpper ner pastan i kokvattnet.)

  • Det finns otaliga sätt att laga fish curry, men typiskt för Kerala är användandet av kokosolja. Om man inte har kokosolja går det bra med annan vegetabilisk matolja. I södra Indien används färsk kokos till såsen, men kokosmjölk på burk funkar också fint. Kokum är torkat skal från frukten av ett träd som växer i sydvästra Indien. Smaken är lite syrlig och passar bra till fiskrätter. Får man inte tag på kokum går det bra utan.

  • Bryggan är temat för veckans Meny. Gästkock är Johannes Persson från en av Sveriges bästa restauranger, PM i Växjö. Johannes bjuder på mat som är lätt att ta med till bryggan.
    I veckans örtskola berättar också Karin Fransson om sin kärlek till basilika.
    Dessutom får du möta vår senaste Oscarsvinnare, Per Hallberg, som har tagit semester från Los Angeles för att vila ut på Öland.

  • Magnus Engstrands recept sänt i Meny med Annica Triberg i P1 27 juni 2013

    ”Ta med melon och kallskuret till stranden, men spara lite hemma till förrätten”, säger Magnus Engstrand. Välj gärna olika sorters melon, efter vad affären har att erbjuda. Köp fina färdigskalade räkor eller köp frysta räkor med skal och skala dem själv. Tina dem på tidningspapper så blir de fina i konsistensen. Friterad matbanan till ger lite gott ”knaper”. Annars fungerar smörstekt bröd eller ett gott knäckebröd också till.

  • Under sommaren kommer Meny att sändas från Kalmar med Annica Triberg som programledare. Varje program kommer att ha ett skönt sommartema, det första är Stugan. Och vad kan då passa bättre än att ha Magnus Engstrand från restaurang Gröna Stugan i Kalmar som gästkock?

    Magnus bjuder på en lättsam och god meny med kryddig melonsalsa med räkor till förrätt, lamm med potatistortilla som varmrätt och till dessert går det hett till – Magnus flamberar jordgubbar.

    Senast programmet sändes härifrån Kalmar var 2011. Då var Annica bisittare till Sven Ekberg, som ledde över 900 Meny-program från Kalmar, det första redan 1993.