• 500 g jalapeno, mogna, röda frukter

    5 vitlöksklyftor

    3 msk farinsocker

    2 tsk salt utan jod

    1 1/2 dl vitvinsvinäger

  • 1 dl chilifrukter, t ex Tabasco eller Malawi Birdseye

    1 dl vitvinsvinäger

    1 1/2 tsk salt

  • En kryddblandning eller sås.

    Du behöver:
    1 dl bladpersilja
    1 dl koriander
    3 vitlöksklyftor
    0,5 dl olivolja
    0,5 dl saft från citron
    ett par selleristjälkar eller en 1/4 gurka.
    1/2 gul lök
    salt

  • 1 dl ättikssprit, 12%

    2 dl strösocker

    3 dl vatten

  • 5 medelstora tomater

    1 gul lök

    1 stor vitlöksklyfta (kan uteslutas)

    1 grön chili eller efter smak

    1 knippa färsk koriander

    1 msk vit-eller rödvinsvinäger

    flingsalt

    ca 2 msk neutral olja, t.ex solrosolja


  • 2 rejäla vitlöksklyftor

    2 äggulor

    ca 2 1/2 dl mild olivolja (eller hälften olivolja, hälften mild rapsolja)

    lite smulat flingsalt

    ev.några droppar citron



  • För 6 behövs:

    ca 50 g bladpersilja

    ev. lite basilika

    ca 6 sardellfiléer

    2 msk kapris

    1 riven vitlöksklyfta

    ca 1 ½ dl mild olivolja

    salt, svartpeppar ur kvarn

    gärna ca 1 msk pressad citronsaft

  • PICKLAD RÖDLÖK:

    4 portioner, 15 min

    Kanonenkelt och kanongott. Till det mesta.

    2 rödlökar

    1/2 dl ättikssprit (12 %)

    1 dl socker

    2 dl vatten

    4 lagerblad

    Coleslaw med äpplen
    Min egen variant av coleslaw. Gott med alla sorters frukt i. Det som blir över håller flera dagar i kylen och blir bara godare dag för dag

    4 portioner, 15 min

    cirka 300 g vitkål, strimlad

    2 salladslökar, fint strimlade

    2 äpplen, i tunna klyftor

    1 dl gräddfil eller matyoghurt

    2 msk majonnäs, helst Hellmanns

    1 msk äppelcidervinäger

    1-2 tsk dijonsenap

    1 tsk spiskummin, gärna hel

    salt (gärna sellerisalt)

    peppar

     

  • "Den här smaksättaren, chili i olja, kan vi inte kan vara utan Dessa suveräna »chiliröror« har vi adopterat från den chilenska delen av familjen. Vi har haft dem med i flera av våra böcker av det enkla skälet att de är så goda till nästan allt, och ger fantastisk smak i nästan allt man lagar! Och vi har i stort sett alltid en liten glasburk aji på bordet eftersom den är så god också att ringla över som krydda. I övre delen av burken blir oljan bara trevligt infuserad medan den hetare chilin lägger sig längst ner.

    Husets röda aji gör vi på torkad och allra helst rökt chili (finns ofta i saluhallar och i butiker med latin- amerikanska varor). Det behövs bara någon tesked för att fördjupa smaken i allt från soppor, grytor, såser och röror till marinader och pastarätter. Den ljust gröna varianten – aji verde – görs på färska, lite mildare chilifrukter (aji blanco). Aji verde är verkligt läcker på en tomatsallad med färsk koriander, i lins- eller kornsallader, till avokado, på maffiga mackor, till grillat, eller i allehanda fräscha salsor."

    En sats husets Aji: 6 stora torkade chilifrukter (gärna rökta)  
    3 vitlöksklyftor  
    ca 1⁄2 tsk flingsalt  
    solros- eller mild rapsolja

     Aji verde till en sats:
    3–4 färska aji blanco chili (t.ex. cristal) eller grön chili som jalapeño eller vanlig lång grön chili
    3 vitlöksklyftor flingsalt  
    solros- eller mild rapsolja

  • Färsk mango i bitar eller ett paket 250 gram fryst mango
    10 cocktailtomater 
    2 paprikor i olika fäger
    1-2 dl färsk koriander
    1 lime, både saften och rivet skal (utan det vita)
    1 röd eller grön chili salt + peppar

  • 1 rödlök
    1 tomat
    1 msk olja
    2 dl färsk koriander
    1 tsk riven ingefära
    1 grön eller röd chili
    2 dl naturella cashewnötter
    1-2 msk lime
    1/2 tsk socker  
    2 dl turkisk youghurt salt + svartpeppar

    Hacka rödlök och tomat och stek i olja i en panna tills det mjuknat. Lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Kör slätt med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar. Pressa i mer lime eller lägg i mer ingefära om det behövs. Ställ i kylskåp och servera lagom kyld.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista