Veganskt julbord

12 min

Julen är korv, sill, skinka, leverpastej med mera. Men hur gör man på julen om man är vegan? Menys reporter lagar veganjulmat. Vad sägs om senapssill gjord på aubergine?

Saffrans- & mandelkaka

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk bakpulver
  • 5-7 bittermandlar
  • 1 ½ dl mandel
  • ½-1 paket saffran
  • 5 msk rapsolja
  • 3 ½-4 dl sojamjölk

Mixa bittermandel fint och sötmandel ganska fint. Stött ihop saffranet med lite av sockret. Blanda mjöl, socker, saffran, bakpulver och mald mandel i en bunke. Häll en tesked äppelcidervinäger i mjölken och blanda, då tjocknar mjölken och kakan reser sig bättre. Vispa med elvisp ner olja och mjölk till en slät smet. Smörj en rund bakform med mjölkfritt margarin och strö på ströbröd eller mandelspån. Häll i kaksmeten och grädda i 175 grader i

30-40 min. Känn med provsticka att kakan är klar, stickan ska inte bli kladdig. Låt svalna något. Pudra florsocker på innan servering.

Senapsaubergin

  • 1 stor aubergine (350-400 g)

Senapsmarinad:

  • 1 dl senap
  • 1-2 tsk salt
  • 2-3 msk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 dl olja
  • ½ dl vatten eller sojagrädde
  • 1 dl hackad dill

Skala auberginen om du vill och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i saltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, 1 tsk salt, 2 msk socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten eller sojagrädde och tillsätt dillen. Smaka av med mer salt och socker om det behövs. Lägg auberginen i marinaden, och låt stå minst några timmar, gärna över natten.

Hasselnötsbollar med sellerismak

16-20 st

  • ½ morot, 40 g
  • 25 g rotselleri
  • 8 cm purjolök el 1/4 gul lök
  • ½ dl hasselnötter
  • 2 dl kokt kallt råris
  • salt, peppar
  • ströbröd

Riv morot och selleri grovt. Hacka löken. Fräs grönsakerna mjuka i olja, salta och peppra lätt. Hacka eller grovmal hasselnötterna under tiden. Mixa riset några sekunder, tillsätt hasselnötter och rotsaker och kör så allt blandas. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mjöl eller ströbröd (1-2 msk) så att smeten går att forma till bollar utan att falla sönder. Rulla till små bollar och doppa i ströbröd. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bollarna gyllenbruna. Skaka om pannan då och då.

Grönkål i söt senapsdressing

  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 1 ½ krm havssalt
  • 150 g färsk grönkål (ca 7 ½ dl grovriven) ev rostade mandelspån

Rör ihop senap, sirap, olja och salt till en söt senapsstark dressing.

Blanda väl med färsk grovhackad grönkål. Garnera med rostade mandelspån. Tärnat äpple är också gott i salladen.

Rostade rödbetor med apelsin & granatäpple

  • 600 g rödbetor
  • 1 apelsin
  • ½ granatäpple
  • ev lite balsamvinäger
  • ev ½ dl valnötter eller pumpafrön

Skala eller skrubba rödbetorna och skär i klyftor. Vänd i olja i en ugnsform, strö på lite havssalt och baka i ugnen på 225 grader tills rödbetorna är mjuka. Rör om nån gång under tiden. Blanda med granatäpplekärnor och apelsinbitar och eventuellt lite balsamvinäger.

Lägg upp i en skål eller fat och strö på valnötter eller pumpafrön som du först rostar lätt i en torr stekpanna. Serveras med fördel ljummen.