• Du behöver:
    2 kg lamm, gärna lägg
    1 inlagd citron
    1 gul lök, grovhackad
    4 vitlöksklyftor, finhackade
    1 msk malen spiskummin
    3 msk olivolja
    3 msk hackad koriander
    1 pkt saffran
    salt och svartpeppar efter behag (kom ihåg att citronerna släpper en del sälta)
    1 1/2 dl vatten

  • Förslag till 4-6:

    600g benfritt lammkött


    Marinad:

    ca 1 msk flytande honung

    2 msk soja

    1 msk rödvinsvinäger

    4 msk olivolja

    2-3 rivna vitlöksklyftor

    ca ½ tsk chiliflingor eller annan chili efter smak

    1 tsk torkad timjan

    lite salt, svartpeppar ur kvarn


  • Marockansk lammsoppa med Myntayogurt och pannbröd med koriander

     500 g tärnat lammkött

    2 gula lökar

    2-3 vitlöksklyftor

    ½ butternut-squash

    2 pkt krossade tomater (låt gärna en vara med chilismak)

    1,5 liter köttbuljong

    1 kuvert saffran

    1 tsk mald koriander

    ½ - 1 tsk mald spiskummin

    1 tsk paprikakrydda

    ½ tsk mald kanel

    en knivsudd harissa (den varierar i styrka så börja försiktigt)

    ½ kruka färsk koriander

    1 dl matlagningsgrädde

    2-3 msk turkisk yoghurt

    Myntayoghurt

    2 dl turkisk yoghurt

    ½ dl hackad färsk mynta

    lite flingsalt

    Rör ihop och låt stå i kylen en stund.

    Marockanskt pannbröd med koriander

    ¼ pkt jäst

    2 ½ dl fingervarmt vatten

    ½ tsk salt

    1 tsk honung

    2 msk  olivolja

    ½ tsk mald koriander

    ½ tsk mald spiskummin

    ½ kruka färsk koriander

    ca 5-6 dl vetemjöl

  • Smakrika lammfärsbullar med mynta och soltorkade tomater, men däremot utan ströbröd, så att du kan låta dem vara lätt rosa inuti om du vill. Annica Triberg tipsar om att ta vara på stekskyn, låt den kallna och bred den på rostat bröd i stället för smör. Till ca 12 bullar.

    Du behöver:
    500 g lammfärs
    2 vitlöksklyftor
    ½ dl hackade soltorkade tomater i olja (avrunna)
    ½ dl färsk hackad mynta
    1 ägg
    salt, svartpeppar
    smör och rapsolja att steka i

  • 4 personer

    500 gr kött (lammkött/nöttkött/ i småbitar)

    1 kg ris

    kokt vatten till ris (en skål ris kokar man i 2 skålar vatten)

    200 gr gröna ärtor

    2 lök

    4 morötter

    2 paprika

    5 tärningar vitlök

    2 dl olivolja

    1 msk tomatpuré

    1 msk India Masala crydda

    2 msk curry

    2 lagerblad

    1 tärning kött buljong

    salt och svartpeppar

  • Auberginekaviar:

    3 Auberginer

    Vitlök

    Timjan

    Crème fraiche

    Potatisen:

    Rosmarin

    Vitlök Olivolja

    Salt och peppar

    Lammet:

    5 Lammfiléer med ben

    Vitlök

    Rosmarin

    Timjan

    Olivolja

    Smör

    Salt och peppar

    Sås:

    3½ dl vitt vin

    Curry

    1 urkärnad, finhackad chilli

    2 klyfta finhackad vitlök

    2 dl fint hackade kalamataoliver

    brun farin

    saften av 2 apelsiner

    smör

    örter

  • 400 g lammfärs

    1 tsk spiskummin

    1 tsk paprikapulver

    1 tsk oregano

    2-3 msk tomatpuré

    0.75 tsk salt

    svartpeppar från kvarn

    1 förpackning krossade tomater

    1 dl vatten

    1 msk tomatpuré

    1 gul lök

    2 vitlöksklyftor

    salt

    svartpeppar från kvarn

    1 citron

    bladpersilja

  • Ingredienser

    För grytan:

    500 gr grytbitar av nötkött eller lammkött

    1 gul lök

    2 stora tomater

    1 tsk tomatpuré

    3 st sivri biber ( mild, turkis peppar. Annars grön paprika)

    vatten, olivolja, smör, svartpeppar

  • Magnus Engstrands recept sänt i Meny med Annica Triberg i P1 27 juni 2013

    Magnus Engstrand köper lamm från Nya Zeeland på sommaren; på andra sidan jorden är lammen som godast så här års. Köttet kan med fördel förberedas i god tid, det blir bara godare om det får marinera i ett par dygn. Magnus har aldrig salt i sina marinader: ”Det drar bara ut vätskan från köttet. Salta när du grillar i stället.”

  • Under sommaren kommer Meny att sändas från Kalmar med Annica Triberg som programledare. Varje program kommer att ha ett skönt sommartema, det första är Stugan. Och vad kan då passa bättre än att ha Magnus Engstrand från restaurang Gröna Stugan i Kalmar som gästkock?

    Magnus bjuder på en lättsam och god meny med kryddig melonsalsa med räkor till förrätt, lamm med potatistortilla som varmrätt och till dessert går det hett till – Magnus flamberar jordgubbar.

    Senast programmet sändes härifrån Kalmar var 2011. Då var Annica bisittare till Sven Ekberg, som ledde över 900 Meny-program från Kalmar, det första redan 1993. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista