Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kalle och tankefabriken

Socker bättre än bark i brödet?

3:23 min

Socker är något som ens barn inte bör få för mycket av. Men hur farligt är det egentligen? Och varför går vi från att baka egna sockerfria bullar till att tina upp färdigköpta med socker på? Det funderar tankefabrikören Kalle Lind över idag.

En ofta återkommande fråga bland småbarnsföräldrar är det här med sockret. Hur mycket socker ska man ge sitt barn? Bör man ge nåt socker över huvud taget? Mönstret brukar se ut ungefär så här: med det första barnet står föräldrar och gör en separat bulldeg utan socker till barnet, vid det andra barnet gör man en stor bulldeg som även barnen får äta, vid det tredje barnet skulle det aldrig falla en in att baka några bullar utan då sitter hela familjen tillsammans och äter ur en fryspåse kanelbullar som man inte ens orkar tina.

Jag får regelbundet rapporter om olika sockerdiskussioner på förskolor – i synnerhet så kallade föräldrakooperativ. De handlar väldigt ofta om socker. Det senaste jag hörde var att föräldrarna på ett föräldrakooperativ drivit igenom ett totalt förbud för plast. Plast är ju onaturligt och allt som är onaturligt är enligt den logiken dåligt. Teve är dåligt och alltså onaturligt, dataspel, mobiltelefoner, bilar, tåg, hus, kläder, vägar, samhälle, medicin, sophämtning, hygien, böcker, tidningar och språk. Allt är onaturligt och rimligen dåligt för barn.

Det enda som egentligen är riktigt riktigt bra för ett barn är att springa runt naken i en skog och slå en pinne mot en sten.

Det lustiga i sammanhanget är att socker faktiskt finns i naturen. Frågar man somliga föräldrar 2013 är socker det största hotet mot den uppväxande generationen. Och sockret finns överallt och måste bekämpas från alla fronter!

”Att breda leverpastej på en smörgås är som att breda Ahlgrens bilar direkt på brödet!”

”Det är mer socker i färdiglagade köttbullar än i rent socker!”

”Att använda ketchup är som att spruta ren cancer på spaghettin!”

”Att ge barn läsk är samma sak som att skära i dem med smutsiga rakblad!”

När det gäller att bekämpa sockret behöver man inga proportioner.

Associationerna går till åttiotalets upplysningsfilmer om knark, där det hette att den som en gång röker marijuana antingen kommer att kasta sig ut genom ett fönster eller dö av en smutsig spruta på T-centralens toalett iförd smutsig jeansjacka med pälsbräm och en snusnäsduk knuten runt pannan.

Missförstå mig rätt. Knark är jättefarligt. Och socker är heller inte direkt hälsosamt. Man behöver naturligtvis inte stå och mata sina telningar med rent socker som vore de ardennerhästar. Och det där med att doppa nappen i socker känns nästan lika avlägset som att låta bebisen sniffa på en tygbit dränkt i brännvin.

Det är klart att vi ska sträva mot god hälsa. De barn som föds idag kommer att bli drygt nittio år i snitt – då gäller det att kropparna håller nästan lika länge.

Men samtidigt: kanske är det så att man till och med kan bli hundra år om man bara äter ekologisk bark – men kommer inte det att bli hundra väldigt torftiga år?

På fredagskvällen händer det att jag korkar upp en flaska vin. Det tycker jag att jag är värd efter en hård arbetsvecka, som mest har bestått av att sitta och larva mig i radio och skriva dumheter på internet. På samma gång korkar jag upp en flaska läsk åt mina barn. Det tycker jag de är värda. Rannsakar jag mig själv har deras arbetsvecka varit betydligt hårdare än min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista