P4 Malmöhus reporter Svjetlana Pastuhovic framför den återuppbyggda historiska bron i Mostar i Bosnien. Foto: Sveriges Radio

Så blev bosniernas nya liv

#annatliv är en reportageserie i P4 Malmöhus om bosnierna som kom till Skåne under kriget i Bosnien 1992-95, och om mottagandet de fick i Sverige. Reportagen har gjorts av Svjetlana Pastuhovic som du når på svjetlana.pastuhovic@sverigesradio.se.

 • Här är hans berättelse.

  Många lyssnare har hört av sig till oss för att berätta om sin första tid i Sverige. Amel Hosic skriver om en första tid som var full av tankar på familjen som var kvar. Han önskar att någon ska fånga upp alla de som har genomlevt krig och som mår psykiskt dåligt.

 • Stora regionala skillnader.

  Integrationen av flyktingarna från Bosnien-Hercegovina har generellt gått bra och många har fått jobb. Men det finns stora regionala skillnader och Malmö lyckades sämre än andra kommuner med integrationen, visar en studie från Linnéuniversitet.

 • Marie-Louise Lundberg. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
  Mer förberedda.

  Många som flydde från krigets Bosnien-Hercegovina på 90-talet led av psykiska besvär. Minnen från kriget förföljde många och för en del blev det svårt att påbörja ett nytt liv i Skåne. Marie-Louise Lundberg säger att bearbetning är en förutsättning för att flyktingar, då precis som nu, ska kunna få ett jobb och lära sig ett nytt språk.

 • Sabahudin Muhic levde i och överlevde kriget i Bosnien-Hercegovina men blev ärrad för livet. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio

  Nästan 50 000 människor från Bosnien-Hercegovina fick uppehållstillstånd i Sverige under kriget mellan 1992 och 1995. Många av de kom in i landet via Skåne och stannade också kvar här. Men för en del har livet i det nya landet blivit extra svårt att leva. Med minnen från krig och dödande i bagaget har många behövt hjälp med att hantera det de varit med om.

 • #annatliv
  Vi söker din berättelse.

  Skåne, början av 90-talet. På grund av kriget i Bosnien-Hercegovina tvingas tiotusentals människor fly till Sverige, många av dem via Skåne. Nu söker vi din berättelse och dina minnen.

  Var du kanske en av dem som så småningom fick ett nytt hem i Skåne? Eller var du en av dem som tog emot? Hör av dig till svjetlana.pastuhovic@sverigesradio.se

 • Selma Porobic står med armarna i kors. I bakgunden syns höga gröna kullar. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio.
  Flydde till Sverige.

  I år är det 20 år sedan kriget i Bosnien-Hercegovina tog slut. Då hade redan tiotusentals männsikor flytt till Sverige och många lever idag ett liv i Skåne. Men för andra så blev hemlängtan för stor och de återvände till sitt hemland. Selma Porobic är en av dem, för henne har tiden som flykting fått stor betydelse.

 • Familjen Kapetanovic Dragan, Dragana och Goran, flydde till Trelleborg under kriget men har nu återvänt till Mostar. Foto: Svjetlana Pasthovic/Sveriges Radio

  I en serie reportage har vi tittat närmare på hur flyktigmottagandet i Sverige såg ut på 1990-talet under krigen på Balkan. Vi återvände till Bosnien-Hercegovina, 20 år efter krigets slut. Där finns nämligen en och annan skåning som tyckte att hemlängtan blev för stor.

 • Nina Aknouche
  Jobbade på Invandrarverket.

  De senaste årens flyktingströmmar till Sverige har jämförts med krigen på Balkan på 90-talet då tiotusentals människor tvingades fly från sina hem. Omkring 70 000 av dem fick stanna i Sverige, många i Skåne. Nina Aknouche var en av dem som jobbade med att ta emot de flyende.

 • Kamenko Stojakovic. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
  Återvände men kom hit igen.

  Under förra året ökade flyktingströmmen till Sverige, många flydde från krigets Syrien, cirka 30 000 av dem sökte asyl i Sverige. Men att tvingas fly till ett helt främmande land är för de allra flesta laddat med ångest, tvivel och oro. Och för en del blir hemlängtan till slut för stor.

 • Almira Perdija i Industrihamnen i Malmö. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
  Hon stannade kvar.

  Förra året sökte mer än 80 000 personer asyl i Sverige, de flesta av dem kom från krigets Syrien. Den senaste flyktingvågen jämförs ofta med flyktingströmmen från före detta Jugoslavien och framförallt Bosnien-Hercegovina i början av 90-talet. I en reportageserie tittar vi därför närmare på hur situationen var då - och om vi kan lära oss något av mottagandet på den tiden.

 • #annatliv
  Vi söker din berättelse.

  Skåne, början av 90-talet. På grund av kriget i Bosnien-Hercegovina tvingas tiotusentals människor fly till Sverige, många av dem via Skåne. Nu söker vi din berättelse och dina minnen.

  Var du kanske en av dem som så småningom fick ett nytt hem i Skåne? Eller var du en av dem som tog emot? Hör av dig till svjetlana.pastuhovic@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista