Christer El-Mochantaf. Foto: Sara Görlin
Christer El-Mochantaf. Foto: Sara Görlin
SOMMARGÄSTER I P4 SKARABORG

Christer El-Mochantaf lärde sig mycket av vännen Ulla

29 min

Journalisten Christer El-Mochantaf träffade Ulla Mattson som tonåring. Hon var i 80-årsåldern och de blev vänner. Hans sommarprogram handlar om henne. 

Christer El-Mochantafs program handlar om Ulla Mattsson, som nu har gått bort, om kriser och om varför vi har det så bra i Sverige. 

De träffades när han sålde bingolotter. Ulla kom att bli en god vän och Christer kom att bli det barnbarn hon inte hade. De träffades när han som blyg 15-åring sålde bingolotter. 

Hon var ensam och Christer, vars föräldrarna flytt från krigets Libanon och skapat ett nytt liv i Vara, hade inga äldre släktingar i närheten. 

–Vi började gå till biblioteket tillsammans, handla tillsammans och vattna hennes krukväxter på balkongen. Ibland satt vi bara i Ullas kök och fikade. 

Programmet handlar också om hur det är att växa upp med ett annorlunda namn och med föräldrar som inte riktigt behärskade språket.

–En dag när våra grannar hade klippt sin häck och planterat nya bär mötte vi dem på Ica. Pappa ropade till grannfrun, ut över hela affären så alla kunde höra, att han tyckte hennes häck hade blivit så himla fin, att hon hade goda bär i häcken. Som tioårig kille ville man bara sjunka ner i marken och aldrig komma upp. 

Värt att veta om Christer El-Mochantaf: 

Det här sysslar jag med:
Journalist och skribent. Till vardags som reporter och nyhetschef på GT.

Nuvarande bostadsort:
Göteborg.

Uppväxt i:
Vara.

Det bästa med Skaraborg:
Vara. Och människorna som bor i området, de öppna fälten, dialekten, lugnet, vänligheten, stugorna och kaféerna, eldsjälarna i alla hembygdsföreningar, de lokala fotbollsklubbarna, "hälta hälta", epa-traktorer, originalen och smultronställena som finns nästan överallt.

Det här brinner jag för:
Jag brinner nog för att försöka göra världen lite varmare. Och bättre. Det kanske hjälper någon, någon gång.

Det här pratar jag om i mitt program:
Min vän Ulla. Och lite annat.

Av upphovsrättsliga skäl är musiken bortklippt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista