• Även vår älskade 105-åring blev uppvaktad på Alla hjärtans dag. Det var många som ringde henne och kort kom med posten. Hon hade så mycket samtal att besvara så hon hann knappt att klä sig!

  Men hon var glad över alla som hörde av sig till henne. Men samtidigt passade hon på att skicka en känga till de styrande som har beslutat att Älvabacken ska läggas ned, det som ligger i anslutning till Strömkarlsgården. Alice tycker att politkerna borde jobba en månad på detta ställe för att på riktigt kunna förstå hur det är, och vad det är de beslutar om!

 • Alice har ett fantastiskt minne. Det har hon visat prov på många gånger. Och även om vi tycker, och har tyckt, att det har varit kallt på våra breddgrader nu, så har Alice varit med om värre! Och då måste vi backa tiden till 1917.

  Då skulle Alice gå till skolan i Lappland, och enligt vad som sagts henne, så stod termometern på -50 grader. Och det är kallt det!

 • Vi som har följt Alice Östlund, vet att hennes syn är allt annat än perfekt. Men det hindrar inte henne från att genomföra diverse saker i hemmet ändå. Som att sy på en spets på ett örngott till exempel.

  Hon kämpade och kämpade, för hon är envis, och blev till slut klar med det hela. Något hon själv var nöjd med, och som personalen på Strömkarlsgården blev imponerade av.

 • Det är inte alla som får besök av en politiker i hemmet. Än mindre av ordföranden i Västra Götalandsregionen, Gert-Inge Andersson. Men Alice hade honom på besök en tisdagkväll. Ett tillfälle då Alice hade möjlighet att ställa precis vilka frågor hon ville, för Gert-Inge skulle lyssna.

  Och Gert-Inge själv var väldigt imponerad och berörd av att ha varit hemma hos Alice, och träffat henne. Han tyckte att Alice är en imponerande person. Och det vi som har träffat henne, att hon är!

 • I dag när vi pratade med Alice så kunde hon avslöja att hon skulle få storfrämmat nästa vecka. Det är inte vem som helst. Västra Götalandsregionens ordförande, Gert-Inge Andersson, harlovat att besöka henne nästa tisdag. Och då ska hon få säga vad hon tycker och fråga om vad som helst.

  Hon säger att hon inte kan förbereda sig, eftersom hon inte ser och inte kan föra anteckningar, men hon tror att det löser sig när han väl kommer. Om han nu har tid, vilket hon undrar.

 • Som alltid hinner vi med att prata om väldigt mycket med Alice när vi ringer henne på onsdagar. Och så denna gång! Vi vet vid det här laget att hon har svårt att se, men det hindrar henne inte från att själv vika sin egen tvätt och lägga in den i garderoben. Det blir som det blir, säger hon!

  Vi vet också att hon engagerar sig mycket i nyheter, och hade fastnat för att unga tjejers rökande ökar. Hon tyckte att man borde starta en tävling i skolan som skulle uppmuntra tjejer att sluta tillföra onyttiga saker till kroppen.

  Och så fortsätter det att dimpa ned vykort med hälsningar och telefonsamtal som rings till Alice. Något hon är evigt tacksam för.

 • Snart är året 2011 slut, och då blir det lätt att man tittar tillbaka på allt som har hänt. Och det ville Alice göra med Elin och Jimmie. Ett år som har varit händelserikt för en nybliven 105-åring.

  Därför så passade hon på att hälsa till alla som har skickat kort och som har ringt till henne, och samtidigt frambringa ett stort tack!

  Som ett extra infall gav hon också råd till Elin inför hennes flytt till Stockholm. Och rådet var: man ska inte oroa sig! Allt löser sig.

 • Strax före Alice Östlunds 105-årsdag träffade vi henne hemma i lägenheten i Trollhättan och samtalade om stort och smått. Här är några exempel:

  Vi har hört Alice berätta många gånger om sin man Nils Bernhard Östlund. Han föddes 1895 och de båda träffades när han jobbade för Alice pappa! De båda har bott på flera olika platser i landet, men mestadels i Vänersborg.

  Nils Bernhard gick bort 1981, men han låter inte Alice vara ensam för det.

  När man är 105 år är det inte märkligt att tankarna ibland snuddar vid döden. Men det är inget som skrämmer Alice. Och hon vet precis vad som händer när man dött. Då kommer maskarna...

  Alice ser inte så mycket längre. Det mesta klarar hon ändå, men hon saknar att kunna resa som hon gjorde förr.

 • 21 december

  Ja, vi har verkligen ynnesten att få prata med världens bästa Alice Östlund! Hon är så go' och glad och får oss att skratta. Tänk att ha den energin när man precis fyllt 105 år.

  När man tänker efter så har Alice firat jul 105 gånger i sitt liv! En siffra som låter enorm. Årets julfirande blir en stillsam historia, jämfört med förra året då hon var hemma hos sin systerdotter.

  Hon passade också på att tacka för alla hälsningar, kort och telefonsamtal som hon fick när hon fyllde 105 år. Alla önskades också en god jul, så klart. Och vi alla tackar Alice och önskar henne en lika god jul!

 • 14 december

  För drygt en vecka sedan fyllde Alice Östlund, världens äldsta korrespondent, 105 år. Och då bjöds det på kafferep på Strömkarlsgården. Ett kalas som nog Alice inte hade räknat med. Men hon var lycklig och glad över att det hade blivit sådan uppståndelse.

  Dessutom var hon med i diverse tidningar och även i TV. Något som hon bara tyckte var kul. Hon fick mycket presenter, kort och telefonsamtal under hela hennes dag. Allt minns hon med glädje.

 • Hurra hurra hurra!

  I dag fyller världens äldsta korrespondent – Alice Östlund i Trollhättan som du hör varje onsdag i P4 Morgon – 105 år och vi var självklart på plats för att gratulera.

 • 7 december

  Vem kan väl tro att man ska bli 105 år? Inte ens Alice Östlund i Trollhättan tror jag. Men imorgon blir hon det! Vi ska åka och hälsa på henne imorgon, men du som vill gratta henne med hjälp av oss kan höra av dig på gomorron.vast@sr.se.

  I dag så kollade vi med henne hur och mådde och om det kändes speciellt att fylla 105 år. 

 • 23 november

  Vi tycker att november är vamt nu, men faktum är att det har varit varma novemberdagar tidigare år! Det vet Alice som har varit med!

  1929 flyttade hon och hennes familj från Lappland till Vänersborg. Från vinter till vår! För när de kom till Vänersborg då blommade rosor i Plantaget, vilket var tvärtemot vad vädret var i Lappland med snö och minusgrader.

 • 16 november

  I måndags var Elin, Jimmie och Peter på besök hemma hos Alice. Och det är alltid lika förtjusande att möta denna kvinna. Hon har en härlig humor och tvekar inte att sätta på en kanna kaffe till sina gäster, trots att hon är 104 år!

  Och det var ett av våra samtalsämnen när vi ringde henne som vanligt på onsdagen.

 • Betänk för en stund att Alice Östlund i Trollhättan är 104 år gammal. Det är en ansenlig tid som ett fåtal får chansen att uppleva. Och Alice har som mål att bli 105 år, något hon fyller den 8 december. Men i lördags och måndags kände hon sig inte så bra, och trodde att något var på gång. Nu var det tack och lov INTE så! Nu mår hon bättre berättade hon.

  Så pass att hon var med och tyckte till precis som vanligt. Bland annat om amerikanen som förutspår att jorden ska gå under fredag 21 oktober.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista