Lars Alriksson i Moderaterna Gällivare. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Val i P4 Norrbotten

”Gällivareborna ska märka skillnad”

1:33 min

Gällivare kommun får ett nytt styre i och med att Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Norrbottens sjukvårdsparti och Malmfältens väl har bildats en allians.

Jeanette Wäppling i Vänsterpartiet och Lars Alriksson i Moderaterna blir båda kommunalråd. Han förklarar varför alliansen har bildats:

– Det har vi gjort utifrån två målbilder. Det ena är att öppna upp det politiska klimatet i Gällivare och det andra är att vi ska få fart på samhällsomvandlingen. Vi har också en gemensam vilja om att Gällivareborna ska märka skillnad när vi nu tar över styret i kommunen, säger Lars Alriksson (M).

Enligt Alriksson handlar det bland annat om att ta fram byggbara tomter och köpa in mark för att få fart på samhällsomvandlingen.

Vänsterpartiets medlemsmöte beslutade tidigare i veckan att ge grönt ljus till en samverkan med de andra partierna.

– Vi har sett att det är väldigt många stora utmaningar i vårt samhälle. Det krävs samverkan oavsett ideologin för att få allt att fungera. Jag har stora förhoppningar om att vi ska komma överens, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling (V).

Nu ska partierna i alliansen ta fram en gemensam budget och ett samverkansavtal.

Det här betyder att Socialdemokraterna som har styrt i Gällivare de senaste åren hamnar i opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista