Feministiskt initiativ ingår i den samverkan som ska leda Kirunas kommunpolitik de kommande åren. Peter Aléx är en av partiets representanter i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Val i P4 Norrbotten

Fi tar plats i Kirunas kommunledning

1:31 min

Kiruna är den enda kommun i Norrbotten där Feministiskt initiativ (Fi) har tagit plats i kommunfullmäktige. Partiet har ett mandat och nu står det också klart att Fi tillsammans med fyra andra partier ska leda Kirunas kommunpolitik de kommande åren.

– Jag tror att det betyder mycket för bilden av Kiruna, som landsbygd kontra stad. Om man tittar på hur det ser ut i övriga Sverige så är det framför allt i storstäderna och universitetsstäderna som Fi har tagit mandat, säger Peter Aléx som är en av partiets representater i Kiruna.

Socialdemokraterna är det klart största partiet i den nya koalitionen som också består av Vänsterpartiet, Samelistan, Moderaterna och Feministiskt initiativ.

Peter Aléx berättar att Feministiskt initiativ har ett konkret exempel på vad det vill göra i Kiruna.

– Vi vill att det ska finnas en uttalad plan för hur genuspedagogiken ska höjas inom barnomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista