Hockeyforskaren om uppropet för damlaget: Måste gräva djupare

4:17 min

Uppmaningar från kända personer att komma till damhockeymatcher räcker inte för att skapa intresse på sikt för sporten, säger Tobias Stark.

I morgon kväll spelar Luleå Hockey/MSSK mot Modo i SDHL, och efter att ha sett den uppmärksammade dokumentärfilmen Underdogs, manar skådespelerskan Charlotte Lindmark till uppslutning på läktaren. 

I ett Facebookevent vill hon att så många som möjligt ska sluta upp och skapa "mänsklig värme på läktaren" och "heja på tjejerna".

Tobias Stark, som är universitetslektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger att det är ett fint initiativ som på kort sikt kan ge resultat på läktaren. 

– Det är ett fint initiativ, men man måste gräva djupare än så. 

I sin forskning har han intresserat sig för hur svensk hockey utvecklats, och han menar att skillnaden i intresse för dam- respektive herrhockey har sin förklaring i sportens historia.  

– Ishockeyn har varit en manlig bastion, och de senaste åren har man sett ett ökande intresse för damishockey. Men det finns mer att förvänta sig och hoppas på. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista