Små landstingsutmanare från vänster

1:45 min

I år ställer både Rättvisepartiet socialisterna och den Kirunabaserade uppstickaren Knegarkampanjen upp med varsin lista.

Annika Blomberg toppar landstingslistan för Knegarkampanjen, som ställer upp för första gången:

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ju ansvariga för den sjukvårdspolitik som bedrivs i länet och vi är i opposition mot den. Samtidigt är vi i opposition mot den borgerliga alliansens politik på andra håll. Men vi ser oss som en arbetaropposition, säger hon.

Knegarkampanjen tog efter valet 2010 ett mandat i Kiruna kommun. Frustrationen bland Kirunaborna var då stor över en stadsomvandling som gått i stå. Nu hoppas man att missnöjet med nedläggningen av akutkirurgin ska ge partiet en plats i landstinget:

Ett annat parti som vill tilltala vänsterväljarna är Rättvisepartiet socialisterna, som har gått bättre för varje landstingsval som det ställt upp i, även om det fortfarande är en bit kvar till treprocentsspärren.

Men Rättvisepartiets förstanamn i Luleå, Jonas Brännsberg, ser inte Knegarkampanjen som en direkt konkurrent.

– Alla som ställer upp på en plattform som är emot nedskärningar och privatiseringar uppmuntrar jag, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista