P4 Morgon Göteborg

Esters vän tog sitt liv

7:45 min

I många åldersgrupper är självmord idag den vanligaste orsaken till onaturliga dödsfall. I dag uppmärksammas internationella suicidpreventiondagen.

Den 10 september är det den internationella suicidpreventionsdagen. Antalet självmord minskar i Sverige men i takt med att trafiken och samhället i övrigt blir säkrare får självmord en allt större andel av orsakerna till onaturliga dödsfall i Sverige.

Den här dagen uppmärksammas på flera håll i världen och i Göteborg anordnar Suicidprevention i Väst tillsammans med Svenska Kyrkan bland annat en manifestation i Nordstan under dagen. Och i domkyrkan anordnas ljuständning där författarna Christer Olsson och Ester Roxberg ska dela med sig av sina erfarenheter av vad som kan leda fram till självmord.

– En av mina bästa vänner på gymnasiet tog sitt liv, berättar Ester Roxberg.

Plötsligt en dag sa den levnadsglada tjejen som var klassens teaterapa att livet inte har någon mening.

– Vi tog det som ett skämt. Hon ville inte belasta oss med de här tankarna, utan försökte hela tiden upprätthålla sin glädje. Det var väldigt svårt att ta de här signalerna på allvar, säger Ester Roxberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista