• Från och med början av nästa år slipper dialyspatienter från Hudiksvall och norra Hälsingland åka till Bollnäs och Gävle för få sin dialys utförd. Landstinget satsar nämligen 45 miljoner kronor på en ny modern dialysmottagning på Hudiksvalls sjukhus.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Det har aldrig funnits så många barn med fetma i Sverige som nu. Ändå saknar Gävleborg i stort sett helt behandling för barn som lider av fetma, hävdar flera av landets mest framstående forskare.

  Ansvariga divisionschefen Helena Björkman medger att det finns problem i länet.

 • Gävleborgarna är fetast i Sverige. Varje år genomförs runt 200 överviktsoperationer i länet och i genomsnitt går patienterna ner 40 kilo i vikt. Men det är inte alla som fortsätter ner till sin målvikt. För Mia Ånemyr blev resan mot en sund kropp både lång och slitsam.

 • Patienter som får elbehandlingar mot svåra depressioner måste få bättre information om biverkningar och effekter från vården. Det har Socialstyrelsen konstaterat. Anna Larsson tappade flera års minne efter sina elbehandlingar, en biverkning hon upplever att hon inte varnats för.

  – Läkarna sa att det var en väldigt bra behandling och att det inte skulle bli några längre minnesstörningar, säger hon.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Var tionde kvinna som drabbas av bröstcancer bär på en känd ärftlig gen och allt fler väljer att operera bort brösten i förebyggande syfte.

  Jessica Lovallen var bara 34 år när hon fick sin bröstcancerdiagnos och efter att ha avslutat cellgiftsbehandlingarna ska hon nu utreda om hon bär på genen.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Varje dag får mellan 15 och 20 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. För bara tre år sedan var Gävleborg klart sämst när det kom till väntetider på bröstcanceroperationer. Men man tog kritiken från Socialstyrelsen på allvar och har nu lyckats mer än halvera väntetiden.

 • De många myndigheter som ska stötta psykiskt funktionsnedsatta samarbetar så dåligt att det leder till utanförskap, ohälsa, dålig ekonomi och till och med sänkt medellivslängd för de sjuka. Det skriver regeringen i sin handlingsplan PRIO mot psykisk ohälsa som ska göra verklighet av det heltäckande och sammanhållna stöd som socialtjänstlagen och sjukvårdslagen kräver.

 • Många äldre med dåliga tänder skulle kunna få bättre hjälp med sin munhälsa om kunskapen var större bland vårdpersonal.

  Då skulle man tidigare upptäcka de äldre som inte längre kan sköta sina tänder och som riskerar att drabbas av sjukdomar.

 • Alla äldre och funktionshindrade i länet har rätt att få hjälp med att sköta sina tänder. Men vilken hjälp man kan få beror på vilken kommun man bor i. Ofta är det äldre som har hemtjänst flera gånger om dagen som är i störst behov av hjälp med sin munhälsa.

 • Det är många äldre som lider av dålig munhälsa. En förklaring kan vara att man blivit skrämd som barn. Cecilia Frykman från Gävle tror det, och hon har själv varit rädd för tandläkaren sedan hon var barn.

 • Äldre personer som inte kan sköta sina egna tänder eller implantat utgör en tickande hälsobomb. 

  Det menar Tandläkarförbundet som varnar för mycket allvarliga konsekvenser om inte kommunerna tar sitt ansvar och spårar upp och hjälper de som är i riskzonen. 

 • Gamla människor som inte längre kan ta hand om sig själva, riskerar att dö i onödan på grund av bristande munhälsa.

  Bakterier från munnen orsakar sjukdomar som kan bli livshotande för den som är äldre och sängliggande.

 • Psykiskt funktionsnedsatta riskerar "ekonomisk ohälsa"  som i sin tur försvårar tillfrisknandet. Det är ofta långa svårfinansierade sjukperioder som urholkar ekonomin, men det är inte heller ovanligt att psykiska sjukdomssymptom leder till ett sätt att handskas med pengar som försätter den sjuke i ohanterliga skuldsituationer.

 • Att drabbas av psykisk sjukdom betyder ofta också otrygghet till följd av långa sjukskrivningsperioder och raserad ekonomi. ”Ekonomisk ohälsa”, kallas det när den psykiskt funktionsnedsattes vardag inte fungerar, vilket i sin tur ofta försvårar en effektiv behandling av den bakomliggande psykiska ohälsan.

 • Gävleborg toppar överlägset statistiken över antalet registrerade elbehandlingar mot svår depression, så kallade ECT-behandlingar, per capita. Förra året genomfördes 1469 behandlingar - en siffra som Elin Rosengren, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Gävleborg, är stolt över.

  – Jag tycker att det är positivt att vi leder där och att vi erbjuder den här behandlingsformen såsom Socialstyrelsen säger att vi ska göra, säger hon.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista