• P4 kollar trafiken

  Att köra buss kan vara fullt lagligt med vanligt B-körkort. Bussar och lastbilar som inretts som bostadsutrymme kan besiktas som personbil klass två - vilket också möjliggör för personer som tagit B-körkort före den första juli 1996 att fullt lagligt framföra dessa fordon på landets vägar. 

 • P4 kollar trafiken

  Det är svårt att förbättra den glesa kollektivtrafiken på landsbygden i Hälsingland - lönsamheten är för dålig. Det är landstingspolitikernas svar till de lyssnare som ringt P4 Gävleborg och efterlyst fler och tätare bussturer mellan småbyarna i Hälsingland.

 • Gävleborg

  Kollektivtrafiken på Hälsinglands landsbygd är dålig tycker flera av P4 Gävleborgs lyssnare som hört av sig. Väldigt få avgångar gör det svårt att utnyttja kollektivtrafiken och på vissa håll i länet går inga bussar alls.

 • P4 kollar trafiken

  Den här veckan har polisen särskild koll på den tunga trafiken och om de i dessa hala tider har rätt däck. Sedan årsskiftet är det lag på vinterdäck på drivande hjul på tunga fordon, men alla följer inte lagen. (Se bildpel)

 • Gävleborg

  Antalet polisanmälda drograttfyllerister har kraftigt ökat de senaste tio åren - från knappt fyratusen fall 2001 till drygt 12.000 per år i dag. Ökningen beror främst på en ny lagstiftning mot drograttfylleri 1999 och på att polisen sedan dess utbildas i att känna igen tecken på drogpåverkan.

 • P4 kollar trafiken

  Antalet polisanmälda narkotikapåverkade bilförare har tredubblats senaste tio åren, men många upptäcks först när det redan är för sent. För 19-åriga Hanna Bylund som den 23 november förlorade sin pappa Kenth i en dödsolycka i Sandarne, innebar mötet med drograttfylleristen en tragedi.

 • Gävleborg

  Ungdomar och äldre är överrepresenterade i trafikrelaterade olyckor. I P4 kollar trafiken ställer vi oss idag frågan om det borde införas nya körkortsregler för de grupper som dominerar i olycksstatistiken. Personer som är 75 år och uppåt drabbas av flest dödsfall i trafiken, tätt följt av ungdomar mellan 18 och 24 år - det enligt en rapport från myndigheten Trafikanalys.

 • P4 Eftermiddag

  Gävle-Stockholm har kallats en av de de dyraste sträckorna i Sverige. Jonas Nilsson, chef för Samhällskontakter på SJ, förklarar varför vissa sträckor är dyrare än andra.

  Staffan Lundgren från Naturskyddsföreningen i Gävle tycker att tågpriserna måste sänkas för miljöns skull.

 • Gävleborg

  Stressiga arbetstider och långa pass är arbetssituationen för många busschaufförer i länet. Det berättar en källa för P4 Gävleborg som vill vara anonym. Men andra chaufförer i länet håller med om att det är jobbigt med de långa passen.

 • Gävle

  Tidtabellerna är snäva för många busschaufförer i länet. Enligt Bosse Teglind, som kör buss i Gävle, är det stor skillnad mellan de olika busslinjerna i stan. Vissa sträckor är det enkelt att hålla tiden på, medan andra ställer till det för chaufförerna.

 • Gävleborg

  I dag startar vi på P4 Gävleborg vårt tema P4 Kollar Trafiken. Under dagen så har många reaktioner kommit in om skyltar, cykelvägar och gående i trafiken.

 • Gävle

  Det är viktigt att skilja på cyklister och gående i trafiken. Det står i Gävle kommuns cykelplan från 2010. Men trots detta så är skyltningen dålig och otydlig på många ställen, tycker Mats Persson, en lyssnare som bor i Gävle.

 • P4 Eftermiddag

  Henrik Strömberg, IT-Teknikchef på X-trafik, om att systemet för mobilbiljetter inom kollektivtrafiken ändras från och med 1 februari 2013.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista