Nyheter från Sverige Berättar

 • Långfredagen & annandag påsk

  Påsken är här. Det betyder att Sverige Berättar är tillbaka igen med två rykande färska program med helt nya berättelser. Här nedan hittar du ett sammandrag av berättelser som du hör i programmen under påsken.

  Långfredagens berättelser:


  Annandagens berättelser:

 • Upplevelser

  Sibon Kabir är 17 år och bor i Kista. Han säger själv att han älskar det goda i livet. Förra året sommarjobbade han på en lokaltidning i Botkyrka. Chefen hade nyhetstorka en dag och Sibon skickades ut på ett annorlunda jobb. Han fick uppdraget att åka ut och träffa en bonde som skulle ha en gris på sin gård som var något utöver det vanliga. Här är berättelsen om den fantastiska grisen med ett träben.

  Hodja är en man som är väldigt känd i mellanöstern, enligt Sibon. I hans historia handlar det om när Hodja blev bjuden på kunga middag.

 • Upplevelser

  Saga Alexandersson är ett av fem syskon och hon ser ofta fram mot att träffa sina syskon. De brukar alltid bjuda varandra på något gott och ibland tycker Saga att det är lite svårt att komma på vad hon ska hitta på. Den här bjudningen hade hon allt klart och visste vad hon skulle göra. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig...

 • Minnen

  Tommy Gabrielsson blickar tillbaka i livet i påskens Sverige Berättar och tänker på den dagen då hästen han lekte med, som tillhörde hans systers Barbie-docka, gick i kras.

 • Sagor och sägner

  Karin Nilsson är etnolog från Växjö och som arbetar på Smålands museum. I Sverige Berättar berättar hon om prästen i Kronoberg utanför Växjö som en dag fick en kalv.

 • Sagor och sägner

  Anna Liljeqvist deltar i Sverige Berättar med två berättelser i samband med påskens sändningar. Det ena bidraget är berättelsen om hur månen fick sina fläckar. Det var många, många år sedan. En bedrövad pojke fick tröst av månen när han var ledsen en dag, och det var då allt började.

 • Upplevelser

  Stina Lundkvist delar med sig av en historia om en bilfärd hon alltid kommer att minnas i långfredagens Sverige Berättar. Hon och hennes föräldrar tog bilen för att köra upp till en konståkningstävling i Lycksele. Men på vägen går något fel... 

 • Upplevelser

  När Inger Hellman skulle föda sin lilla son hemma behövde de ha en skål för att lägga moderkakan i. Inger protesterade högljutt om att de inte fick ta skålen som hon brukade ha palt i. Men ingen lyssnade...

 • Sagor och sägner

  Ann-Karin Ånman från Gemla medverkar i Sverige Berättar under påsktiderna 2012.

  Med stor inlevlse bidrar hon med två historier; en om läkaren som begav sig ut i skogen för att hjälpa en gammal gumma och som fick med sig en alldeles förtrollad tavla hem. Och en dramatisk berättelse om en kvinna som sade sig ha mött döden på torget i Växjö.

 • Sagor och sägner

  Milicia Gardasevic medverkar i Sverige Berättar under både långfredagen och annandag påsk 2012. Hon är 16 år och kommer från Montenegro. Idag bor hon i Sundsvall och tycker mycket om att träna taekwondo och gå på gym.

  I Sverige Berättar delar hon med sig av två berättelser:

 • Minnen

  Bosse Almén bor i Jordbro utanför Stockholm. Han är pensionär idag och ägnar mycket tid i sin trädgård och även till att laga mat. Innan pensionen arbetade han som guldsmed.

  Bosse har varit med i Sverige Berättar och han tar med oss tillbaka till när han var fem år. Han hade mist en av sina vänner - Anna. Och en dag tyckte han sig se Anna rakt framför sig, som en ängel.

  I Sverige Berättar tar han även oss med tillbaka till badplatsen i närheten av där han växte upp. En dag stod en livrädd häst uppe på hopptornet och människor hade samlats nedanför för att se den livrädda hästen slänga sig ut i vattnet.

 • Komiskt

  Marie Nilsson från Växjö är estradpoet och skriver dikter för att förmedla sin sinnesstämning. Många har efterfrågat Maries avslappningsövning. Lyssna på den här!

 • Sagor/Sägner

  I Sverige Berättar delar Saga Alexandersson från Agunnaryd i Småland med sig om historien om en osalig själ, som dessbättre kommer till ro.

 • Minnen

  Nils-Åke Eklund kommer från Örnsköldsvik och tycker mycket om att skriva. Om han får göra vad han vill med sin tid är han allra helst ute i naturen. Det ger honom mycket inspiration till att utveckla sitt skrivande.

  I Sverige Berättar berättar Nils-Åke om de hårda tiderna han och hans familj gick igenom under andra världskriget.

  Vid ett tidigare tillfälle i Sverige Berättar pratar Nils-Åke om en tuff tid i skolan då han ofta blev retad av sina klasskamrater. Här delar han med sig av en historia som fick hans klasskamrater att ta emot honom med glädje en dag när han kom till skolan.