Nyheter från Tekniksafari

 • Har du någonsin drömt om att resa ut i rymden, eller om att slippa lite av kopplingarna till samhället och flytta ut i skogen? Tekniksafari möter människor som på olika sätt bryter ny mark med hjälp av tekniken. Vi träffar danskarna som bygger sin egen rymdraket, Helena som lämnat ekorrhjulet för ett hus på hjul, Martin som har startat ett öppet labb och Sabeen som försöker skapa förändring i Karachi i Pakistan.

 • Adrian Cheok ville undersöka hur vi kan kommunicera med känseln via internet, eftersom känsel är en så viktig del av våra liv, och tyckte att kommunikationen mellan människor och husdjur var det perfekta stället att börja.

 • Tekniksafari åkte till Visualiseringscenter i Nörrköping och träffade forskaren Karljohan Palmerius. Han forskar bland annat kring hur man kan använda haptik för att visa och förstå forskning, förklarar han medan vi går i trapporna mellan utställningarna.

 • Föreställ dig att du varken talar eller hör. Kanske sitter du också i rullstol. Kanske är du blind. Kanske förstår du inte vad som händer i din omvärld. Kanske kan du inte sortera sinnesintrycken eller kommunicera vad du vill. Tänk på dina möjligheter att uppfatta och påverka din omgivning. Nu ska vi bege oss till upplevelsehuset Safiren i Malmö. Där pågår ett utvecklingsprojekt med fokus på känsel och andra sinnesupplevelser. En grupp barn med utvecklingsstörning får både testa specialdesignad  teknik och medverka i designprocessen. Tekniksafaris reporter Hanna Westerlund åkte dit.

 • Tekniksafari handlar idag om haptik, teknik som gör att vi kan känna på saker, och vi besökte Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och träffade docent EvaLotta Sällnäs Pysander på hennes labb, för att prova på att borra i en virtuell visdomstad.

 • Har du någon gång lekt med tanken på att kunna skicka en kram på distans? Tekniksafari klämmer på tekniken som påverkar känseln. Det handlar om hur det är att testborra i en annan människas mun, om barn med utvecklingsstörning som påverkar tekniken runt sig, och om att haptiken kan användas till allt möjligt – bland annat för att krama en höna.

 • Det kanske låter läskigt, men man kan stimulera olika områden av hjärnan genom att skicka en svag ström genom dom. Metoden kallas tdcs, transcranial direct current stimulation, och kan användas för allt möjligt från rehabilitering efter stroke till behandling av depressioner och epilepsi. Tekniksafari har testat.

 • I december förra året spreds nyheten om en paralyserad kvinna som fått en ny arm, en arm som kunde plocka upp saker åt henne och som bland annat gjorde att hon kunde äta själv. Det var en avancerad robotarm, och hon kunde styra den genom att tänka. Tekniksafari träffade Danica Kragic som är professor i robotik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm för att tala mer om tankestyrda robotar.

 • Att det är nyttigt att hålla hjärnan igång vet dom flesta, och hjärnträning förknippar vi kanske med minnesövningar, lösa sudoku eller korsord. Men så finns det även sätt att träna hjärnan fysiskt. Det kallas neurofeedback och är en metod som används utomlands, bl a för att behandla ADHD, depression och epilepsi. Tekniksafaris reporter Hanna Westerlund har testat den här hjärnträningen hos psykologiforskaren Seija Sirviö vid Karolinska Institutet, som ska leda en studie om just neurofeedback och ADHD.

 • Vet du hur det känns att få ström genom hjärnan? Tekniksafari undersöker vad som händer när man kopplar ihop hjärnan med tekniken. Det ska handla om att styra robotar med tanken, om telepati och om en omstridd metod att förändra sina egna hjärnvågor. Dessutom undersöker vi om man blir bättre på att lösa problem om man skickar en svag ström genom hjärnan.

 • Maten som serveras på världens toppkrogar, känns oftast ganska avlägsen från min egen middagstallrik, men det som händer där har ändå stor betydelse för hur vi äter, även om det ibland tar några år för nya trender att leta sig in i hemmen. Så Tekniksafari reste till Damnark för att träffa några som verkligen är i framkant när det gäller att experimentera med mat.

 • Att köttätande ökar den globala uppvärmningen är vid det här laget välkänt, samtidigt äter vi svenskar mer och mer kött. Nu ska vi bege oss till en röd stuga utanför Alingsås, som blivit experimentverkstad för Anna-Kajsa Lidell. Hon tror tröskeln för att bli vegetarian är för hög för de flesta, och har därför skapat en ny råvara som är tänkt att ersätta bara en del av köttet – en massa utan smak, gjord av bönor. Tekniksafaris reporter Hanna Westerlund åkte dit och smakade Anna-Kajsa kött- och bönburgare.

 • Vad ska vi äta i framtiden? Och hur kommer dagens forskning att påverka framtidens middagsbord? Samtal med tre forskare från avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Ann-Sofie Sandberg, Ingrid Undeland och Marie Alminger.

 • Hur kommer framtidens mat att smaka och vad kommer den att bestå av? Tekniksafari besöker Nordic Food Lab som erkänner att deras vilda experimenterande kan resultera i oätliga produkter. Det handlar också om köttälskaren som blivit bönpionjär, om ett rymdodlingsprojekt, en elektrisk klubba och matforskarna som menar att vi behöver ändra inställning till vad vi betraktar som föda. Lyssna den 28:e juni 14:30.

 • Tekniksafari fick en fråga via facebook om hur mycket elektricitet som egentligen finns i hjärnan? Hur mycket skulle det räcka till, om man kopplade ihop hjärnan med något annat?