Arkiv

 • söndag 14 februari 2010 kl 13.45

  Nu har du hört arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin om jobben och att han tycker att det är en skandal att över hälften av de offentliga arbetsgivarna inte kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning.

 • söndag 14 februari 2010 kl 13.12

  Johan Bredberg är utbildad gymnasielärare och har sökt ett trettiotal lärarjobb utan resultat. 
  I de fall han nämnt i ansökan att han sitter i rullstol har han inte kallats på intervju. När han i ansökan låtit bli att nämna rullstolen och blivit kallad sa de att han inte behövde komma då han berättade om sin situation.
  Orsak: Skolorna saknade rullstolsramp...

 • söndag 14 februari 2010 kl 10.45

  –  Det är viktigt att man amäler de arbetsgivare som uppträder felaktigt.
  Det säger juristen Anders Karlsson.  Han tycker också att de fackliga organisationerna har en viktig roll att spela liksom att handikapprörelsen finns med och företräder sina medlemmar vid tvister.

  – Alla typer av brott ska anmälas, då blir det också synliggjort det som man upplever som fel, säger Anders Karlsson

 • söndag 14 februari 2010 kl 10.40

  Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tycker att programmet har fel rubrik...

  – Det handlar inte alls om välvilja utan enbart apartheid när människor stängs ute från arbete på grund av rädsla eller okunskap.

 • söndag 14 februari 2010 kl 10.35

  Marie-Louise Jungelin är utbildad jurist och kriminolog - men har aldrig jobbat som det.
  – Jag har aldrig fått chansen till det eftersom ingen har velat eller vågat anställa mig, säger Marie-Louise.
  Efter att åren gått och Marie-Louise fått nej på så många håll började hon dels tvivla på sin förmåga, dels började hon inse att det hon var utbildad till kanske inte var det hon ville göra.  

 • söndag 14 februari 2010 kl 09.30

  Dagens program handlar om arbetsmarknaden för människor med en funktionsnedsättning.

 • fredag 12 februari 2010 kl 14.00

  2006 anmälde en synskadad kvinna Försäkringskassan till Diskrimineringsombudsmannen. Det handlade om att hon hade sökt ett jobb som hon hade behörighet till, men Försäkringskassan hävdade att hennes funktionsnedsättning gjorde att det inte gick att anpassa arbetsplatsen.

 • fredag 12 februari 2010 kl 10.50

  Varför finns det så få människor med en funktionsnedsättning på våra arbetsplatser? Ska man skriva i sitt CV att man har en funktionsnedsättning eller inte?

  Det diskuterar Katarina Hahr med sina gäster i det sista programmet för den här gången i serien Välviljans Apartheid. Runt bordet sitter Sven-Otto Littorin arbetsmarknadsminister, Marie-louise Jungelin Unga Synskadade och advokat Anders Karlsson.

 • torsdag 11 februari 2010 kl 13.12

  Johan Bredberg är utbildad gymnasielärare utan lärarjobb.
  Han har slutat skriva i ansökningarna att han är rullstolsburen. Så fort skolorna får reda på det är det nej. Orsak: Skolorna saknade rullstolsramp...
  Du hör Johan Bredberg i Välviljans apartheid på söndag kl 13 men redan nu du göra ett smakprov:

 • torsdag 11 februari 2010 kl 12.30

  När jag förlorade synen i 31-års ålder trodde jag att jag aldrig mera skulle kunna arbeta som journalist. Det var inte bara jag som hade låga förväntningar på mig själv. Hela omgivningen signalerade att nu var det väl bara en förtidspension som återstod.

 • onsdag 10 februari 2010 kl 11.27

  Nu är sista programmet i programserien Välviljans Apartheid inspelat. Den här gången handlar det om jobben - Varför finns det så få människor med en funktionsnedsättning på våra arbetsplatser? Gäster är Marie-Louise Jungelin från Unga synskadades riksförbund, Anders Karlsson, jurist och Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister. Programmet sänds som vanligt på söndag efter ettnyheterna i P1.

  Men redan nu kan du vara med och debattera här på vår hemsida - Vad behöver vi göra för att fler personer med funktionsnedsättning skall kunna jobba?

 • söndag 7 februari 2010 kl 13.25

  Vilken tillgänglighet vill vi ha och kan vi kräva av samhället?
  Är det diskriminerande att människor med en funktionsnedsättning inte har samma tillgång till teatrar, restauranger och kollektivtrafik som vi andra?

 • söndag 7 februari 2010 kl 13.15

  Är frågorna i socialstyrelsens och försäkringskassans bedömningsformulär som man tagit fram för att avgöra vem som ska få personlig assistans diskriminerande?
  Diskussion mellan Katri Linna, författaren och läkaren, David Eberhard och Wenche Willumsen, ombudsman DHR.

 • söndag 7 februari 2010 kl 13.12

  Helena Andersson fick inte komma in på en krog i Stockholm, för att vakten tog henne som full och rapparen Fredrik Mbuyamba berättar i sina låttexter hur vardagens diskriminering av honom ser ut.

   

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista