Nyheter från Veckans Radiokompis

 • 51 år. Född i Värmland. Uppvuxen på Gotland. Flyttade för 20 år sedan till Östergötland efter att ha bott i Skåne ett bra tag. Bor i Sättuna utanför Linköping med sin man Peter. Tillsammans har de tre vuxna söner, Sebastian 25, Kristoffer 22 och Alexander 20.
  Just nu chattas det och pratas på Skype mycket, då minstingen nyligen åkt till USA för att jobba. Själv jobbar Ulrika som apotekschef i Skäggetorp.

  Skolade om sig vid 40 årsålder, från att ha varit förskollärare till att bli receptarie, ett val hon inte har ångrat trots att hon missar många fikastunder ute i naturen på dagtid. Gillar att spela golf och dansa Linedance och brukar gruppträna och köra Zumba med sina grannar i ett garage därhemma. Tycker det är viktigt att känna efter, våga chansa och satsa på nya utmaningar i livet. Och kanske viktigast av allt – att sträva efter att leva i nuet.

 • 56 år. Uppvuxen i Linköping. Bor inne i stan men åker så fort tillfälle ges ut till sin stuga uppe i Tjällmoskogarna. Driver ett skomakeri som han och hans fru startade tillsammans för nästan 30 år sen. Änkeman sedan ett år tillbaka, efter att kära Anki plötsligt fick en hjärtinfarkt på en semesterresa.

  Jobbar hårt för att fortsätta driva firman själv men har svårt att hinna med allt som behöver göras. Är en hejare på att slå i skospik, skära sulor, odla liljor och hitta kantareller. Har tidigare jobbat som flygplansmekaniker, inom dataindustrin och som fackordförande inom Metal under många år. Kompenserar det trånga, mörka skomakeriet med att vid lediga stunder pilla och påta i sin 3500 kvm stora trädgård på landet. Där trivs han som bäst – när han inte står och blir vid sin läst.

 • Snart 43 år. Född i Värmland. Uppvuxen i en förort till Stockholm. Pratar finska tack vare finska föräldrar. Flyttade till Norrköping som blixtförälskad 18-åring. Bor kvar, numer tillsammans med sin son Casper 10 år.

  Har pluggat och jobbat som snickare och fritidsledare och på behandlingshem för tonårsgrabbar i många år. Jobbar som social entreprenör. Brinner för ideellt arbete för att stötta barn och ungdomar och de utsatta i samhället. Eldsjäl i föreningen När föräldrar sover, som fått sitt namn efter ett filmprojekt som han var med att genomföra för ett par år sedan. Utbildad stuntman och scenkampslärare, vilket är hans stora passion och glädje, förutom Casper förstås. Har bland annat varit med och utbildat och koreograferat skådisarna i filmerna om Arn. Önskar att många kunde ha lite mer civilkurage och ideellt engagemang och att skolorna kunde få mer resurser till att finnas för ungarna. Tror att de som känner honom skulle kalla honom envis, målmedveten, crazy, sträng och godhjärtad.

 • 45 år. Uppvuxen i Fryele i Småland. Bor sedan många år i Mantorp tillsammans med sin familj som består av fru Karin, Teodor 16, Hilma 13 och Hjalmar 4 år. Är utbildad musikteori- och sång-pedagog och jobbar på Lunnevads Folkhögskola. Har även diverse frilansuppdrag som dirigent, musiker och sångpedagog.

  Är galet förtjust i att analysera 16-delar, särskilt om de är skrivna av J.S. Bach. Erkänner med stolthet att han är en musiknörd och gillar även sport och mat, särskilt om man får dela det med andra. Bodde under tre år i New York och jobbade som kantor och musikledare i Svenska Kyrkan, där han och frun bland annat bjudit Mats Wilander och Hasse Tellemar på svenskt kaffe. Har sedan 2005 kämpat med en cancerdiagnos, som inneburit många operationer och behandlingar. Gick igenom en benamputation för ett par år sedan. Har en optimistisk och hoppfull syn på det hela även om allvaret och ovissheten hela tiden är närvarande. Har lärt sig att ta vara på och njuta av varje stund och dag.

 • 34 år. Född i Östergötland men uppvuxen i byn Jörn i Västerbotten. Kom -99 till Norrköping tack vare en teaterutbildning och har sedan dess blivit kvar i staden. Jobbar som teaterpedagog på Kulturskolan och som verksamhetschef på Kvartersteatern. Är med i en improvisationsteatergrupp och har även varit sjukhusclown i länet.

  Ser sig själv som en inbiten kulturarbetare och estet och tackar, bland andra, en gammal lärare uppe i Skellefteå som inspirerade honom att satsa och ge sig hän åt improvisationen, vilket är det roligaste han vet. Längtar efter att resa och kommer inte känna sig nöjd förrän han sitter i en bambuskog på andra sidan jorden. Är en blyg äkta norrlänning i fiskens tecken som ser ljust och nyfiket på vad livet kan tänkas bjuda på bakom hörnet. 

 • Nöjer sig med att kalla sig 60-talist. Född i Västerås. Uppvuxen i Katrineholm. Har flyttat runt en hel del i landet men har för andra gången i livet bosatt sig i Linköping, där hon mestadels håller till på sitt säljkontor. Jobbar som säljchef och peppar och entusiasmerar ett gäng tjejer att prata med kunder om tvättmedel och andra viktigheter.

  Älskar att laga och äta mat. Är en hejare på att vara glad och att göra smörgåstårtor, vilket hon försörjt sig på tidigare (tårtorna alltså, glädjen är gratis). Blev mamma redan som tonåring, vilket var en sådan lycka att hon skaffade sig tre barn till. Förutom fyrabarnsmamma kan hon även titulera sig mormor.

  Älskar livet, sitt jobb, att resa, SPA-behandlingar och rosor. Har många ledord och citat som hon lever efter men de starkaste av dem alla är ”för mycket av det goda är precis lagom” och att man ska ha roligt varje dag och ta tillvara på varje stund, för ”sedan” kanske aldrig kommer.

 • Nyss fyllda 70 år. Född i Motala. Uppvuxen i Mjölby, Sen fyrtio år tillbaka bosatt i Ekängen utanför Linköping. Har hängt ihop med sin fru Mona sen de var tonåringar, vilket har resulterat i tre söner och fem barnbarn. Gillar när det är liv i luckan, vilket det ofta blir när släkten ska ses eftersom han belönats med sex syskon och frun med sju. Är utbildad snickare och byggnadsingenjör. Har ägt ett motell och jobbat i fastighets- och bil-branschen i många år tills han bestämde sig för att köpa en gammal kvarn i Fornåsa och öppna en loppis.

  Under dessa 17 år har han lyckats fylla upp varje centimeter av sina 2000 kvadratmeter och trivs utmärkt bland alla prylar. Lever efter devisen att se positiv på livet och det som sker på vägen och gillar den amerikanska mentalitetet att Allt Är Möjligt, vilket han tog med sig hem efter att ha bott i USA en tid på 60-talet. Gillar att umgås med sin stora familj, läsa böcker, åka på loppisar (!) och att klå kompisen Roland i tennis.

 • 43 år. Uppvuxen i Torsås utanför Kalmar. Numer Linghemsbo där hon bor i en enplansvilla tillsammans med sin man Doren och deras katt Nisse. Helene är också bonusmamma till Dorens vuxna barn Mikael och Sandra. Växte upp under tuffa förhållanden med en psykiskt sjuk mamma, något som hon numer bearbetar bland annat genom att skriva krönikor och blogg. Läser också mycket, gärna självbiografier. Har en neurologisk sjukdom som gör att hon sitter i rullstol.

  Brinner för att träna, vilket är en förutsättning för att kunna må bra och klara sin vardag. Har kämpat mycket för sjukas och rörelsehindrades rätt till träning, vilket har resulterat i ett gym för rörelsehindrade som hon åker till tre dagar i veckan, året runt. Har lyckats gå ner 30 kg vilket har givit henne stor behållning genom att kunna klara sin vardag lättare. Träffade sin man tack vare ett radioprogram och flyttade så småningom från Malmö upp till honom i Linköping. Tycker livet är underbart och värt att njuta av, istället för att hamna i bitterhet.

  Skriver en egen blogg: http://helenassamhallsblogg.wordpress.com/

 • 40 år. Uppvuxen i Jursla. Bor i Norrköping tillsammans med sin fru Lotta och deras barn Kalle 6 år och Sofia 4 år. Har de senaste tio åren försörjt sig som fotograf, ett yrke som växt fram efter mycket fotande från världens olika bergstoppar. Klättring är den stora passionen, vilket han pysslat med sen han var liten. Trots alla klippväggar och toppar i bla a USA, Norge, Pakistan och Peru så är det alltid utsikten från Ågelsjön utanför Norrköping som vinner den närmsta platsen i hans klätterhjärta. Har givit ut ett par böcker på temat, bland annat en klätterguide över Östergötland. Föreläser och undervisar en hel del. Ser sig själv som en ödmjuk äventyrare som sätter säkerheten högt på listan, både vad gäller sina egna barn och sina klättringsstrapatser. Tycker det är viktigt att njuta av livet och försöka hitta en balans mellan sina världar som fotograf, klättrare och familjefar. Om du hör en liten flöjt från nån bergstopp nån gång, kan det vara Fredrik som sitter däruppe och spelar spillopipa.

 • Snart 19 år. Uppvuxen i Tallboda utanför Linköping. Är den enda i familjen som är född i Sverige. Pappa, mamma och storasyskon är födda i Iran. Springer om några dagar ut på skolgården med studentmössan på vift, efter att ha gått på Folkungaskolan sedan hon var tio år, först i musikklass och sedan på musik-estet-programmet på gymnasiet. Ser sig själv som en sångfågel som mestadels är glad och positiv och nyfiken på livet och vad man kan hitta på med det. Flyttar till hösten hemifrån, till Dalarna, där hon ska gå på folkhögskola och studera klassisk fiol. Spelar även piano och gitarr och sjunger jämt och ständigt. Pratar flytande svenska och persiska och har efter vårens musikalerfarenhet börjat fundera på att kanske söka vidare inom teaterspåret så småningom. Tycker man ska ta tillvara varje dag och menar varje ord som hon och hennes klasskompisar sjunger i ”ååå den ljusnande framtid är våååår”

 • Nyligen 80 år fyllda. Född och uppvuxen i Bänorp uppe i Ljung-skogarna. Byggde sig ett hus för fyrtio år sen vid Bergs slussar, där han bor kvar med sin Gun-Britt. Har fyra barn, nio barnbarn och tre barnbarnsbarn, som han är väldigt glad i allihop. Har jobbat som skogs-, lant-, sågverks-, byggnads- och förrådsarbetare genom åren. Gillar att jaga och är engagerad i hembygdsfrågor och hantverk. Är en hejare på allt som har med kolmilor att göra. Har varit med och vaktat ett tjugotal kolmilor i Östergötland. Den senaste, Maja, tändes den 5:e maj uppe i Olstorp utanför Ljungsbro. Tycker det är viktigt att bevara den gamla kulturen och hantverket och gillar att han lyckats få med sig flera i familjen att vara kolmilevakter om nätterna uppe i kolstugan. Ser sig själv som en nöjd och glad pensionär som trivs med livet.

 • 25 år. Född och uppvuxen i Motala där han fortfarande bor. Bodde tre år i Kalmar där han utbildade sig till biomedicinsk analytiker. Jobbar på lasarettet i Motala som ensam man bland alla labb-damer, där han är en höjdare på att dosera Waran. Älskar att läsa, gärna biografier och om Stand Up, vilket är hans stora passion.

  Gillar att övervinna sina rädslor, vilket var en av anledningarna till att han en dag ställde sig på en Stand Up-scen. Sen dess är det hans kick i tillvaron. Familjen består av mor, far och tre halvsyskon. Värdesätter sina vänner högt. Ser fram emot sommaren då hemstaden kommer leva upp och rekommenderar alla ett besök i Övralid med utsikt över Vättern. Dit har han åkt många gånger vilket gör att han, trots patetiskt dåligt lokalsinne, hittar fram. Personligt rekord i antal parkeringsböter på en dag är i nuläget fem.

 • Fyller snart 60 år. Född och uppvuxen i norra Tyskland. Har bott på många olika platser, bland annat i Bonn och Frankfurt, där hon jobbat som sjuksköterska. För sju år sedan flyttade familjen till Sverige pga att hennes man, Wolfgang, fick en läkartjänst i Linköping. Har tyvärr inte kunnat fortsätta sitt sjuksköterskeyrke i Sverige. Har en son, Oliver, som hon fick som ensamstående när hon var 18 år och en dotter, Julia, som hon fick 24 år senare. Numer även farmor till två flickor i Schweiz. Förgyller sina dagar med olika intressen och uppdrag, bland annat inom Röda Korset, guidningar i Domkyrkan, vattenpolo och hemslöjd. Tycker svenskan är lätt att läsa men svår att uttala. Ser sig själv som en vagabond och en hansamedborgare, som tycker ”hemma” är där man just för stunden befinner sig.

 • 36 år. Bor och jobbar i Linköping. Född i Göteborg. Uppvuxen i Kvänum. Flyttade som 19 åring till Rimforsa på grund av kärleken, vilket resulterade i sönerna Leo 14 och Ivan 11 år. Numer gift med Göran, som hon pratar med nätterna igenom.

  Har jobbat inom vården och som säljare. Nyligen började hon jobba i en erotikshop, där hon säljer sexartiklar av alla tänkbara slag. Älskar skidskytte och att baka, gärna sju sorters kakor på en gång. Älskar också att äta kakorna, vilket resulterar i flera träningspass i veckan. Just nu är det dock mest rehab-träning på grund av skador här och där. Förlorade en vadslagning som innebär att hon borde köra Vätternrundan men har inte riktigt kommit till skott än. Beskriver sig själv som glad, orädd och envis som synden.

 • 36 år. Född i Norrköping. Har bott i Laxå, Åtvidaberg och Linköping. Bor numer på landet utanför Vikingstad tillsammans med sin man Mats, deras fyraåring Arvid och Mats två tonåringar. Jobbar som civilanställd på Polisen i Linköping, där hon har full koll på hittegods och passhantering. När hon inte är på jobbet roar hon sig med att leka med Arvid och baka kladdkaka, vilket är livets stora passion. Tack vare kakintaget tar hon sig också ut i joggingspåret, även om det tar emot ibland. Har tidigare jobbat många år inom hotell och restaurang men sadlade om då hon skaffade familj, mest på grund av arbetstiderna. Gillar raka rör och att busa med folk. Har som mål att klara av att rida på en häst och att ta sig ner för en slalombacke.