P3 Nyheter granskar skönhetsbranschen

32 av 40 salonger använder för starka medel vid tandblekning - så här går tillverkarna runt reglerna

1:04 min

P3 Nyheter har hittat många skönhetssalonger som utsätter sina kunder för alldeles för starka medel vid tandblekning. Tillverkarna kan dessutom enkelt gå runt reglerna.

Vill du ha vitare tänder? Enkelt! Det är ingen utmaning att hitta en skönhetssalong som bleker tänder.

Men reglerna som ska kontrollera hur starka produkter som får användas räcker inte till.

32 av 40 skönhetssalonger som P3 Nyheter har kollat använder för starka blekningsmedel som kan vara farliga.

Läs mer: Tandblekningen frätte sönder Elins tandkött

Så här ser reglerna ut

  • I tandblekningsmedel används ofta det blekande ämnet väteperoxid.
  • Enligt EU:s regler för kosmetika får tandläkare använda medel med upp till 6 procent väteperoxid.
  • Vanliga salonger, där det inte finns någon tandläkare, får bara använda medel med max 0,1 procent väteperoxid.

Men verkligheten är en annan

När P3 Nyheter ringer runt till salonger, och låtsas vilja boka tid för tandblekning, märker vi att 32 av 40 använder betydligt mer väteperoxid än vad reglerna tillåter. Det kan vara frisörer och nagelterapeuter som använder medel med så mycket som upp till 38 procent väteperoxid - alltså betydligt mer än 0,1 procent.

Experterna varnar: Därför ska du inte bleka tänderna på skönhetssalong

Så här går tillverkarna runt reglerna

EU har uppmanat sina medlemsländer att försöka få bort de starka medlen från marknaden. Det har inte fungerat särskilt bra.

De som tillverkar medlen kan nämligen gå runt reglerna genom att klassa sina produkter som medicintekniska istället för kosmetiska. Då gäller inte reglerna för kosmetika längre och tillverkarna kan använda mer väteperoxid.

Men tandblekningsprodukter ska vara kosmetiska, det säger både EU-kommissionen och Läkemedelsverket.

– Om det är en ren estetisk behandling ska den inte falla in under det medicintekniska regelverket, utan under ramen för det kosmetiska regelverket. Om du säger att den har en procenthalt på 35 procent så är den för hög, säger Anna Vannberg på Läkemedelsverket.

Produkter från samma företag

Av de salonger vi har hittat som bleker tänder med för starka medel använder över hälften produkter från samma företag: Brilliant Smile. Både Elin och Sara, som berättar om problem efter blekningen, har blekt sina tänder på salonger som använde just Brilliant Smiles metod och produkter.

Vi har flera gånger försökt få Brilliant Smile att vara med i våra reportage för att svara på frågor om varför de använder starka medel. Brilliant Smile gör egentligen inget olagligt och företaget vill inte ställa upp på en bandad intervju.

Företagets VD, Stefan Rexdahl, skriver i ett mejl att deras produkter är godkända och på sin hemsida beskriver Brilliant Smile metoden som helt ofarlig.

Vi vill ha din hjälp att granska skönhetsbranschen. Har du varit med om något som vi borde kolla på? Mejla tipsap3nyheter@sverigesradio.se