Granskning

Medierna granskar: vilka ligger bakom Samhällsnytt?

15 min

Ideologi och politisk kamp har genom hela mediehistorien varit en katalysator för nya medieprojekt. Från ytterkant till ytterkant har det politiska spektrat funnits representerat i form av olika tidningar. Och i vår digitala delningskultur kan nya medieaktörer som vet hur man spelar på rätt strängar få stort genomslag.

Medierna inleder en granskande serie i tre delar om sajterna som brukar benämnas som ”alternativmedier". Hur många läsare har de, vad är det dom skriver om och vilka är det egentligen som står bakom?

Del ett om Samhällsnytt, tidigare Avpixlat.

Samhällsnytt – en av Sveriges största alternativmediesajter – driver idag verksamheten genom en ideell förening. Något som leder till minimal insyn. Exempelvis går det inte som utomstående att kontrollera vilka som sitter i styrelsen.

– Jag ser inga problem med det, det är ingen form av offentlig myndighet som det behöver vara en transparens på, säger Samhällsnytts administrativa chef Kent Ekeroth till Medierna.

Han har tidigare varit rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och fram till februari i år satt han som suppleant i SD:s styrelse i Värmdö kommun.

Toppnamn inom SD bakom

Medierna i P1 har kommit över dokument som visar att den förening som driver Samhällsnytt, Föreningen för sverigevänliga intressen, startades av Sverigedemokrater. En protokollkopia från föreningens bildande 2013 vidimerades också av SD-tjänstemannen Jonas Rydfors, senare stabschef, samt Oscar Sjöstedt, som ett drygt halvår senare utsågs till SD:s ekonomisk-politiske talesperson.

Ingenstans i stadgarna nämns något om “journalistik” eller att driva tidning. Syftet med föreningen sägs enligt stadgarna bland annat vara att:

”upplysa allmänheten om svenskfientlighet genom opinionsbildning.”

Och att:

”studera och kartlägga antidemokratiska, vänsterextrema och svenskfientliga tendenser i samhället.”

Kent Ekeroth säger att han inte minns om de ändrat stadgarna sedan föreningen bildades 2013, då de gick under namnet Avpixlat.

"Lite samma grej” som SD 

Skiljer sig ditt arbete när du jobbade för Sverigedemokraterna och när du jobbar för Samhällsnytt? Eller är det lite samma grej?

– Ja man måste säga det är lite samma grej. Mina åsikter har ju inte förändrats i Samhällsnytt som i Sverigedemokraterna. Det är ju samma. Och det finns väldigt många likheter, det är ju också därför som alternativ media bildades. Alternativ media har till exempel hjälpt in SD i riksdagen en gång tiden och hjälper fortfarande SD, säger Kent Ekeroth.

Han tillägger att det inte handlar om att direkt “lyfta upp SD”.

– Men det handlar om samma frågor och samma perspektiv, säger Kent Ekeroth.

Hör hela reportaget i Medierna. Podden läggs upp lördag kl 07 och programmet sänds i P1 lördag kl 11.03.