ESTONIA

Ekot avslöjar: Ny detaljerad film på Estonias hål

3:05 min
  • Se hela filmen på vår sajt sverigesradio.se (OBS ej i appen)
  • Nytagna filmer på passagerarfärjan Estonias hål avslöjar fler detaljer kring skadorna än vad som hittills kommit fram.
  • I de ännu sekretessbelagda filmerna som haverikommissionen gjorde under dykningarna i somras, och som Ekot i dag kan presentera, ser man tydligare hur bitar av stålkonstruktionen böjts utåt från skrovet.
  • Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers: ”Det är fråga om stor deformation”.

– Det första jag tänker på är att det är högre upplösning än jag nånsin har sett. Därför är det mycket nytt i bilden, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers.

Vad var det som överraskade dig när du tittade på det här?

– Det ser trasigare ut än vad jag hade väntat mig. Och det ser ut som om plåten vikt sig utåt.

Undervattenskameran filmar under flera minuter ett av hålen i Estonias skrov. Kameran panorerar upp och ned flera gånger, och bilden är – tack vare det klara vattnet – skarp och tydlig.

Det här hålet avslöjades i Discovery-dokumentären ”Estonia - Fyndet som ändrar allt” förra året. Det bedömdes då vara cirka fyra meter högt och hittades midskepps delvis i höjd med bildäck. Jämfört med dokumentärens filmer kommer fler detaljer fram i de här nya ännu sekretessbelagda filmerna från haverikommissionen, som Ekot fått tag på, tycker Anders Ulfvarson.

På en sekvens, när kameran kommer nära själva öppningen, tycks själva fartygskonstruktionen som är närmast hålet ha slitits upp inifrån. Stålet är på vissa ställen vid öppningen svart och böjt, och ser på en del håll nästan ut som sönderbränt trä vridet utåt från fartyget.

– Där ser man faktiskt sprickor som löper en bit in. Det är fråga om stor deformation. Man ser att det är stora skador. Överraskande mycket trasor i förhållande med vad jag hade väntat mig, säger Anders Ulfvarson.

Ekot visar också filmen för Sara Hedrenius, som överlevde Estonia-katastrofen. Hon tycker att det är bra att undersökningarna görs ordentligt den här gången.

– Det var ju mycket skarpare bildkvalitet. Och det blir ju intressant när man ser hela fartyget, om det finns flera hål, till exempel. Jag tycker det är relevant att man får en grundlig genomgång av fartyget, säger Sara Hedrenius.

En teori som lyfts fram är att hålet kan ha orsakats när fartyget slog i klippformationer i botten. Lars Ångström, tidigare miljöpartistisk riksdagsledamot som varit engagerad i Estonia-frågan genom åren, har tidigare sett just de här filmerna som Ekot nu fått tag på, och menar att den teorin nu inte längre stöds.

– Det är ju helt uteslutet att de här utstickande balkarna, och förvridna nästan upprullade plåtarna, skulle ha orsakats av kontakt med botten. Det här har tillkommit på nåt annat sätt. Med tanke på att det är både svärtat, och att plåtar och balkar är förvridna så går det inte att utesluta detonation, säger Lars Ångström.

De svarta partierna som framkommer i filmen kan vara så kallad gravrost, som har potential att bildas även i syrefattig miljö, säger professor Anders Ulfvarson. Som till exempel nere vid botten kring Estonias vrak. Men för att veta säkert måste materialet analyseras noggrant, säger han.

– Alla som tittar på det här ser ju att det är väldigt trasigt. Det kan orsaka att man börjar spekulera. Men det är bättre att vänta tills man får tilläggsinformation om vad de här ytorna gått igenom. Om man skulle gissa att det har med något pyrotekniskt att göra så kommer ju det att kunna avslöjas av metallografer, säger Anders Ulfvarson.