Viktor ska ta Operakällaren in i framtiden

Viktor Westerlind har aldrig arbetat på Operakällaren. Nu är han ny chef för husets flaggskepp Operakällarens matsal, med uppgift att vårda arvet men också locka nya gäster.
- Förut var maten proteinbaserad. Idag är den mera grönsaksdriven, säger Viktor.
- Många stamgäster som gått här i 40 år tycker att maten känns lite lättare och fräschare.
Viktor Westerlind blev Årets Kock 2009, som 25-åring. Han har jobbat på stockholmska stjärnkrogar som F12, Frantzén och nu senast på Tommy Myllimäkis nya Aira.
- Det har blivit standard att använda japanska influenser, sjögräs och miso, för att det blir bättre.
- Jag vill jobba med svenska råvaror, men det måste inte alltid vara traditionella smaker.
Första Operakällaren öppnades 1787 i källaren på Gustav III:s operahus. De nuvarande lokalerna invigdes 1895 i det nya operahuset. På 1960-talet renoverade och moderniserades restaurangen av krögaren Tore Wretman. Wretman, kökschefen Werner Vögeli och Operakällaren blev det finaste Sverige hade.
Viktor Westerlind tar oss på en skattjakt i den anrika restaurangens vindlande källare.
Musik som spelats i avsnittet
-
10.04Orchestra del Teatro alla Scala di Milano, Rafael Kubelik - Verdi: Rigoletto / Act 1 - PreludioOrchestra del Teatro alla Scala di Milano, Rafael KubelikVerdi - Musical MomentsEtikett: UMG - UMG Recordings, Inc.
-
10.07Giuseppe Verdi, Luciano Pavarotti, Martti Talvela, Sherrill Milnes, London Symphony Orchestra, Richard Bonynge - Rigoletto / Act 3: "La donna è mobile...E là il vostr'uomo"Giuseppe Verdi, Luciano Pavarotti, Martti Talvela, Sherrill Milnes, London Symphony Orchestra, Richard BonyngeBravo PavarottiEtikett: IMS
-
10.15Orchestra del Teatro alla Scala di Milano, Rafael Kubelik - Verdi: Rigoletto / Act 1 - PreludioOrchestra del Teatro alla Scala di Milano, Rafael KubelikVerdi - Musical MomentsEtikett: UMG - UMG Recordings, Inc.