Granskning

Unik inblick Nyheter Idags ekonomi

16 min

I en serie granskar Medierna sajterna som brukar klumpas ihop som “alternativmedier”. Del två: Nyheter Idag, där vi får se sajtens bankkonton och transaktioner. 
– Jag är ju helt jävla öppen med att jag avskyr att betala skatt, säger Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.

När Medierna är på plats hos Chang Frick loggar han in med sin bankdosa så att vi kan ta del av Nyheter Idags transaktioner och kontosaldon. Sajten finansieras i huvudsak av prenumerationer. Nyheter Idag har idag 2840 aktiva prenumeranter, vilket betyder 4000-5000 kronor in på kontot – varje dag. Men företaget bakom sajten har bara redovisat en vinst på 832 kronor i sin senaste årsredovisning.

– Det är inte så att jag håller på och gömmer undan skatt, tyvärr! Jag önskar det var så, säger Chang Frick.

Tanken med Nyheter Idag inte är att gå med vinst, menar han.

– Ser jag att det börjar finnas vinstmedel på kontot, ja då anställer jag fler journalister.

Idag jobbar 6 personer för sajten, heltid och deltid. Medierna har sett löneutbetalningarna som ligger på upp till 30 000 kronor i månaden.


Pengar från spelmiljardär

En av transaktionerna vi ser sticker ut. Det är en större insättning, ett sexsiffrigt belopp, från en svensk spelmiljardär. Personen vill ej figurera med namn, men på frågan “varför nyheter idag?” svarar han: “jag gillar dissidenter” och lägger till en smiley.

Vi kan inte avgöra utifrån de transaktioner vi har fått se om det finns insättningar från partier eller enskilda politiker.

– Jag nog mest förbannad över påståendet att jag skulle ta betalt av SD, eller någon annan för den delen. Jag satt ju fan med skulder till fogden i förorten Hallunda, som jävla fattiglapp, kyrkråtta, för att jag inte ville ta några sådana pengar! Men att ändå behöva ta den anklagelsen, det blir jag jäkligt provocerande!, säger Chang Frick.


Om kopplingen till Ekeroth: “pratar inte med varandra”

I Mediernas reportage bekräftar Chang Frick sina vänskapsband med SD:s partitopp och vi kan berätta att Nyheter Idags utgivarbevis står på ett företag med tydliga kopplingar till Kent Ekeroth, den tidigare Sverigedemokraten som idag driver sajten Samhällsnytt. Men uppgiften på utgivarbeviset är inaktuell enligt Chang Frick, som menar att Kent Ekeroth endast var med vid starten av sajten och sedan dess är helt ute ur bilden.

– Vi har inte pratat med varandra sen dess. Inte ett ljud. När vi har sprungit på varandra han är knäpptyst – han säger inte ens hej. Så det är på den nivån.

Hör reportaget i sin helhet i Medierna den 25 april. Podd från kl 07. Sändning i P1 kl 11.03 
Lyssna på del 1:
Vilka ligger bakom Samhällsnytt?
Har du tips om sajterna vi granskar? Hör av dig direkt till reportern: frejefrilans@gmail.com