Granskning

SwebbTV:s grundare om egna kanalen: “Liknar en Ding Ding Värld”

13 min

Hos SwebbTV blandas konspirationsteorier om Olof Palme och 11 september-attackerna med timslånga diskussioner om migrationens konsekvenser. I Mediernas serie om sk alternativmedier tittar vi i denna tredje del närmre på Youtube-kanalen som fick näringslivstoppen Leif Östling att förlora uppdrag.

Palme blev inte mördad, han fick HIV. Det är budskapet i SwebbTV:s mest tittade videoklipp på Youtube med över en kvarts miljon visningar. Youtube-kanalen SwebbTV har sedan starten för fem år sedan över 16 miljoner visningar och 53 200 prenumeranter.

Medierna har gått igenom kanalens innehåll, ekonomi och pratat med personerna bakom SwebbTV. När Jan Sjunnesson grundade kanalen 2015 jobbade han samtidigt för Avpixlat. Han är enligt egen utsago partimedlem i SD sedan 2013.

– Det finns en del som passerat under åren som jag kanske inte hade haft i studion själv. Men det finns en poäng att det finns ett sånt medium. Det liknar de här “en Ding Ding Värld”, säger kanalens grundare Jan Sjunnesson och skrattar.

Tydliga kopplingar till SD

Idag drivs SwebbTV av Mikael Willgert, som även är dess programledare. Även han har kopplingar till Sverigedemokraterna. 2016 stod han som kontaktperson för partiet med egen @sd.se adress då SwebbTV bevakade de så kallade “modulhusprotesterna”. Mikael Willgert menar dock att kanalen är partipolitiskt oberoende.

– SwebbTV som kanal har inga sådana kopplingar. Men personer har det naturligtvis.

Blir det inte då lätt en övervikt av exempelvis Sverigedemokrater, just för att dom tycker lite som ni tycker?

– Ja, men det är det naturliga spelet. Idag är den viktigaste skalan faktiskt om är man är nationalist eller inte.

Är du det? 

– Ja absolut!

Gäst tror “vita rasen” är hotad

Medierna går igenom innehållet på SwebbTV:s kanal och vilka som gästar programmet. En av de mest återkommande gästerna är Karl-Olov Arnstberg. På sin blogg ger han öppet uttryck för rasbiologiskt tankegods. Han skriver där om “den icke-vita rasens intrång på vita territorier” och att detta leder till att: “Den vita rasen kan redan under nästa århundrade vara något som bara går att beskåda på museum.” Hos SwebbTV pratar Arnstberg om “folkombyte”.

Var går er gräns i SwebbTV? Som citat att den “vita rasen kommer att plånas ut?”

– Jag tror inte på den typen av resonemang för det leder ingenstans. Men det klart att tendensen kan jag förstå att man tar upp, säger Mikael Willgert i Medierna.

Reportaget sänds i Medierna den 9 maj och finns att höra podd från kl 07 samma dag.

Rättelse: I reportaget sades att den TV-studio kanalen sponsrats med även använts av nätverket Granskning Sverige. Här skedde en sammanblandning. Det vi vet är att studion lånats ut till högersajten Det Goda Samhället.

Lyssna på del 1: Vilka ligger bakom Samhällsnytt?
Lyssna på del 2: Unik inblick i Nyheter Idags ekonomi